Oplachování kuřecího masa? Chyba, která roznáší bakterie po kuchyni

Oplachování kuřecího masa? Chyba, která roznáší bakterie po kuchyni
Fotografie: pixabay.com
  • Při oplachování se mohou bakterie roznést až do okolí 80 cm
  • Lepší je maso otřít papírovou utěrkou, kterou hned po použití vyhodíte
  • Bakterií se pak zbavíte jedině tepelnou úpravou, a to nad 75 °C

Kuřecí maso je v Česku jedno z nejoblíbenějších mas. Je cenově dostupné, málo tučné a dá se připravit na stovky způsobů. Když si ale přinesete kuřecí maso z obchodu, než jej začnete připravovat, umyjete jej pod tekoucí vodou? Pokud ano, snad vás dnes přesvědčíme, proč to nedělat. Ve skutečnosti se jedná spíše o naučený zlozvyk, který může napáchat více škody než užitku. Hygienická doporučení se shodují – kuřecí maso se nemá omývat. A důvodem je zdraví.

Proč byste nikdy neměli omývat kuřecí maso

Mnozí z nás mají pocit, že po opláchnutí masa ho zbaví případných nečistot. Pravda je ale přesně opačná. Při mytí syrového kuřete se z masa neodplaví bakterie jako Salmonella nebo Campylobacter. Tyto mikroorganismy se na povrchu pevně drží a omytí vodou jim nevadí.

Zato drobné kapičky, které se při oplachování rozprsknou, mohou tyto patogeny roznést po kuchyni, na nádobí, prkénko nebo na potraviny, které už se tepelně upravovat nebudou, a to až do vzdálenosti 80 cm, jak uvádí safefood.net. A tím se riziko onemocnění paradoxně zvyšuje. I malý neviditelný aerosol dokáže přenést bakterie do vzdálenosti několika desítek centimetrů, a tím nechtěně připravujete půdu pro křížovou kontaminaci.

Vaše kuchyň se tak z čistého prostoru promění v bojiště mikrobů, aniž byste to zaregistrovali. Nejhorší variantou je, pokud omýváte maso pod vodou a vedle dřezu máte umyté nádobí. V obchodech se totiž stále vyskytuje kuřecí maso, na kterém náhodná kontrola potvrdila bakterii salmonely, a právě takové maso by vám mohlo způsobit zdravotní problémy, pokud by se kapky dostaly na nádobí.

Místo vody raději tepelná úprava

Jedinou účinnou cestou, jak se zbavit patogenů v kuřecím mase, je tepelná úprava. Podle food52.com je potřeba dosáhnout teploty nad 75 °C v jádru masa. Jakmile maso dostatečně propečete či provaříte, riziko se zcela eliminuje. Před vařením stačí maso vybalit z obalu a případné nečistoty setřít papírovou utěrkou, kterou hned vyhodíte. Důležitá je také pečlivá hygiena kuchyňského náčiní – prkénko a nůž po kontaktu se syrovým kuřetem umyjte horkou vodou a saponátem a ruce si vždy umyjte mýdlem.

Kuřecí prsa

Při přípravě jídla si také dejte pozor na křížovou kontaminaci. Nestačí si ruce utřít do utěrky a prkénko otřít houbičkou. Tímto způsobem bakterie nezničíte, a pokud následně budete sahat na potraviny, které nebudete tepelně připravovat, můžete ne ně bakterie přenést. Dbejte tedy na to, abyste vždy po přípravě syrového masa pečlivě plochu umyli. A neomývání kuřecího masa je drobná změna, která pomůže zabránit šíření bakterií do okolí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze