Kuřecí maso a salmonela: jak předejít nákaze a správně skladovat maso?

Kuřecí maso a salmonela: jak předejít nákaze a správně skladovat maso?
Fotografie: unsplash.com
  • Salmonela je bakterie, která způsobuje infekční průjmové onemocnění
  • Salmonelózou se můžete nakazit konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa
  • Je také důležité zabránit kontaminaci potravin, které se tepelně neupravují

Kuřecí maso je oblíbenou součástí jídelníčku mnoha lidí. Je lehce stravitelné, dietní a dá se připravit na stovky způsobů. Přesto je důležité vědět, že s kuřecím masem může být spojeno určité zdravotní riziko – nákaza bakterií zvanou salmonela. Ačkoliv je tato bakterie u nás v potravinách kontrolována, do obchodů se občas dostanou šarže, které salmonelu obsahují.

Co je salmonelóza?

Salmonela je podle Národního zdravotnického informačního portálu bakterie, která způsobuje infekční průjmové onemocnění. Dalšími projevy jsou horečka, bolest břicha, nevolnost, zvracení a průjem. Nejvíce ohroženi jsou malé děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou.

Salmonely se vyskytují hlavně ve střevech zvířat a nejčastěji jde o drůbež. Do masa se bakterie mohou dostat při porážce nebo špatném zacházení s masem. Právě proto je důležité dodržovat správné hygienické zásady při nákupu, skladování i přípravě kuřecího masa.

Nejčastější cesta nákazy salmonelou je přes nedostatečně tepelně upravené kuřecí maso nebo přes kontakt se šťávou z masa. Stačí třeba krájet zeleninu na stejném prkénku jako syrové kuře, aniž bychom ho předtím umyli. Také kontaminované ruce, nádobí nebo kuchyňská deska mohou bakterie přenést na další potraviny. Z toho důvodu se nikdy nedoporučuje omývat kuřecí maso, protože kapky s nákazou se mohou dostat do okolí.

Jak správně skladovat kuřecí maso?

Správné skladování je zásadní. Kuřecí maso by mělo být uloženo v lednici při teplotě do 4 °C, jak uvádí manitobachicken.ca. Pokud víte, že ho nebudete zpracovávat do dvou dnů, raději ho dejte do mrazničky. Ta by měla mít alespoň -18 °C. Při rozmrazování pak nezapomínejte na to, že je ideální rozmrazovat maso v lednici, ne při pokojové teplotě.

Kuřecí prsa

Syrové maso vždy držte oddělené od ostatních potravin, zvláště těch, které se už dál tepelně neupravují (například ovoce, zelenina nebo pečivo). Ideální je skladovat ho v uzavíratelné nádobě, aby se zabránilo vytékání šťávy. Důležité je také po každé manipulaci se syrovým kuřetem si důkladně umýt ruce, prkénko, nože i pracovní plochu.

Jak salmonelu zničit?

Dobrou zprávou je, že salmonela se dá zničit pomocí teploty. Při tepelné úpravě je důležité, aby se maso ohřálo uvnitř minimálně na 75 °C. Maso nesmí být růžové a šťáva musí být čirá. Na rozdíl od hovězího masa, které lze jíst i v syrovém stavu jako tatarák, u kuřecího je to nebezpečné, a to i v případě, že je nedodělaný jen kousek masa. Pokud si nejste jisti, zda je maso hotové, raději ho rozřízněte v nejsilnějším místě, než abyste si způsobili zažívací potíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze