Nenechte se napálit! Jak koupit opravdu kvalitní mleté ​​maso v supermarketu?

Nenechte se napálit! Jak koupit opravdu kvalitní mleté ​​maso v supermarketu?
Fotografie: pixabay.com
  • Je potřeba rozeznávat mezi mletým masem a výrobkem z mletého masa, tedy polotovarem
  • Mleté maso by mělo obsahovat pouze maso a určité množství tuku, ideálně do 20 %
  • Vyhněte se těm, která obsahují vodu, sádlo nebo konzervanty

Maso je nejlepší od řezníka – to je jasná informace. Ne všichni ale mají řeznictví blízko nebo nemají čas chodit do specializovaných prodejen a nakupují maso v supermarketech a hypermarketech. A ano, i v nich můžeme koupit kvalitní mleté maso, jen je potřeba se dívat na složení, abychom nekoupili maso, s nejrůznějšími přísadami. Na co přesně si dát pozor?

Maso má být maso

Mleté maso seženeme hovězí, vepřové, kuřecí a případně i mix. Pokud procházíme regály a chceme koupit mleté maso, je dobré se hned na začátku podívat na důležitou informaci, zda se jedná o maso, či polotovar. Je zřejmé, že polotovar ne tak úplně čisté maso nebude. Vzhledem k vysokým cenám v přepočtu na kilo, bychom ale jako zákazníci měli vyžadovat kvalitu, jelikož například mleté hovězí se s cenou za kilo pohybuje okolo 220 Kč a více.

Pokud jde o balené mleté maso, je na něm vždy uvedeno složení. Všeobecně bychom měli vybírat masa, která mají méně jak 20 % tuku. Nenechte se zmást ani informací o kolagenu – to neuvádí všichni výrobci, ale za to je poměr jasně dán vyhláškou. U hovězího masa nesmí přesáhnout 15 % a u vepřového je to 18 %. Pokud tedy narazíte na informaci, že balené maso obsahuje méně jak 15 % kolagenu (u hovězího), nejedná se o informaci, která by pro vás měla být rozhodující – výrobce pouze uvádí, že splňuje normy. Pokud úplně netušíte, proč je kolagen regulován, je to z toho důvodu, aby výrobce nevyužíval mleté maso ke zpracování šlach, kůží a chrupavek, které právě kolagen obsahují.

Přísady, které kvalitní maso nepotřebuje

V obale na mleté maso, bychom měli koupit jen to. Je pravdou, že většina přísad není nijak škodlivá a má přidat pouze na barvě a případně chuti, ale proč kupovat například předraženou vodu, která je přimíchána do mletého masa. Většinou se tak děje kvůli tomu, aby se lépe v mase promíchalo koření – nejčastěji sůl a sušená červená řepa. Proč řepa? Odpověď je jednoduchá – dodá masu líbivější barvu.

Často se také můžete setkat s přidáváním glukózy kvůli chuti, červenou paprikou a případně octanem sodným (E262), který slouží jako konzervant, stejně jako disiřičitan draselný (E224). Ten už ovšem není považován za příliš vhodné „éčko“, navíc se jedná o potravinový alergen. Můžete se setkat také s antioxidantem E300, což je kyselina askorbová, tedy vitamin C. Ten napomáhá tomu, aby nedocházelo ke změnám barvy masa při neustálém osvětlení v obchodech a není nijak nebezpečný.

Složení mělněného masa

Pokud je v názvu uvedeno mělněné maso či výrobek z mletého masa, jedná se o polotovar a měli byste zbystřit a zkontrolovat složení. Nekupujte masa, kde vidíte v obsahu sádlo či vodu. Nejlépe uděláte, když vyberete výrobek, který obsahuje 100 % masa. A ve většině případů jej obchody opravdu nabízejí. Pokud jde o mix, pak je vždy uvedeno, v jakém poměru je maso mícháno. V případě, že budete kupovat mleté maso na váhu u pultu, nebojte se zeptat, jaké je složení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze