Virgin Galactic

Tajemství nejúspěšnějších společností
Virgin Galactic
Fotografie: Virgin Galactic
  • Společnost vlastní miliardář Richard Branson
  • Zabývá se vesmírnou turistikou
  • Za sebou má první zkušební let k hranici vesmíru s kompletní posádkou

Možná jste si všimli, že vesmírné turistice vládnou miliardáři. A proto se v dnešním díle podíváme na soukromou společnost Richarda Bransona, která se věnuje krátkým suborbitálním letům. Firma Virgin Galactic totiž pokořila velký milník. Tento rok vyslala do vesmíru raketoplán SpaceShipTwo i s kompletní posádkou. Mise Unity 22 byla úspěšná a otevřela dveře budoucím turistickým letům, na které se můžeme těšit už v roce 2022. Pokud vás zajímá, jak se společnost dostala na vrchol, dnešní článek je právě pro vás.

Nejdůležitější milníky

Sen Richarda Bransona byl prostý, ale těžko realizovatelný. Chtěl navštívit vesmír. V roce 2004 proto založil vlastní společnost zabývající se vesmírnou turistikou a spojil se s konstruktérem Burtem Rutanem. Ten se společností Scaled Composites vytvořil první soukromý raketoplán zvaný SpaceShipOne, na kterém stojí základy firmy Virgin Galactic.

Raketoplán SpaceShipOne uskutečnil první pilotovaný let (ovládaný na dálku) 21. června 2004. Jeho zajímavějším nástupcem je raketoplán SpaceShipTwo, který byl zkonstruován s cílem urazit větší vzdálenost a strávit delší čas ve vesmírném prostoru. SpaceShipOne byl sice poměrně spolehlivý a bezproblémově zvládl dosáhnout hranice vesmíru, nebyl však schopen udělat ani jeden oblet kolem Země a rozhodně nesloužil k žádným praktickým účelům. Jeho druhá generace je však prvním prostředkem, který by měl pravidelně dopravovat civilisty do vesmíru.

První prototyp raketoplánu SpaceShipTwo byl pojmenován VSS Enterprise a světu byl odhalen až v roce 2009. Vývoj totiž trval déle, než společnost původně předpokládala. První testovací let, při kterém VSS Enterprise strávil ve vzduchu přes 6 hodin, proto připadl na rok 2010.

Čtvrtý testovací let v roce 2014 skončil tragédií, při které se raketoplán VSS Enterprise ve vzduchu rozpadl. Druhý pilot přišel o život a první byl zraněn. Nejnovější prototyp VSS Unity, představený v roce 2016, je ale vybaven technologiemi, které by měly podobným případům zabránit. Tento rok odhalila společnost podobu nového kosmického raketoplánu třetí generace SpaceShip, který nese název VSS Imagine. Zároveň Virgin Galactic pokračuje ve vývoji druhého raketoplánu z řady SpaceShipThree zvaného VSS Inspire.

Jak už jsem zmínila výše, rok 2021 byl pro společnost zásadní ještě z jednoho důvodu. Prototyp VSS Unity úspěšně doletěl k hranici vesmíru se šestičlennou posádkou, které byl součástí i zakladatel společnosti Richard Branson. Ten na palubě hodnotil kvalitu „astronautské zkušenosti“ pro budoucí komerční pasažéry.

Richard Branson, zakladatel společnosti

Britský podnikatel je známý díky svému konglomerátu Virgin, do kterého spadá právě společnost Virgin Galactic. Jeho firmy se většinou věnují cestování, zábavě nebo životnímu stylu. Některé se však točí i okolo zdravotnictví, jídla a pití nebo médií a telekomunikací.

Richard Branson
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze