Mise Crew-3 se vrátí zpět z ISS na Zem v pátek ráno

Mise Crew-3 se vrátí zpět z ISS na Zem v pátek ráno
Fotografie: NASA
  • Čtyřčlenná posádka se odpojí od ISS ve čtvrtek ráno středoevropského času
  • Na Floridě astronauti přistanou pomocí kapsle Crew Dragon o téměř 24 hodin později
  • Velitel Expedice 67 Thomas Marshburn předá před odletem velení ruskému kosmonautovi

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je aktuálně 11 lidí, to se ale ke konci tohoto týdne změní. Čtyřčlenná posádka mise Crew–3, která odstartovala k ISS 10. listopadu 2021, se ve čtvrtek po sedmé hodině ranní středoevropského času odpojí od modulu Harmony pomocí kapsle Crew Dragon a téměř o 24 hodin později přistane u floridského pobřeží.

Počasí je bedlivě sledováno, abychom potvrdili, že vybrané primární a alternativní lokality jsou vhodné pro návrat a přibližně 24 hodin před odpojením provedeme další kontrolu počasí, abychom určili, zda budeme pokračovat,“ uvedla na Twitteru šéfka kosmických letů Kathy Luedersová. Let měl původně proběhnout o den dříve, kvůli počasí byl však start odložen.

Mise Crew-3 se vrátí zpět z ISS na Zem v pátek ráno


Astronauty NASA Raju Chari, Kaylu Barron, Thomase Marshburna a Matthiase Maurera z Evropské vesmírné agentury (ESA) nahradí mise Crew–4, která dorazila na ISS 27. dubna a stráví na vesmírné stanici přibližně šest měsíců. Marshburn, který je velitelem mise Expedice 67, předá dle space.com velení ruskému kosmonautovi Olegu Artemyevovi. Po odletu Crew–3 zůstane na ISS sedmičlenná posádka.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze