Osm změn v životním stylu prodlouží váš život až o 20 let

Osm změn v životním stylu prodlouží váš život až o 20 let
Fotografie: unsplash.com
  • Největší negativní dopad na délku života má nedostatek pohybu, užívání návykových látek a kouření
  • Riziko úmrtí zvyšuje také stres, alkohol, špatná strava a spánková hygiena
  • Změna těchto návyků v každém věku je pro život prospěšná

Vědci určili osm nezdravých návyků, jejichž změna by mohla prodloužit život o více než 20 let. Podle studie mají největší negativní dopad na délku života nedostatek pohybu, užívání návykových látek a kouření, což může vést k 30 až 45% zvýšení rizika úmrtí. Stres, pití alkoholu, špatná strava a spánková hygiena byly spojeny s přibližně 20procentním zvýšením rizika úmrtí. A osmým zmíněným zlozvykem byl nedostatek pozitivních sociálních vztahů, který je spojen s o 5 procent vyšším rizikem úmrtí.


Podle independent.co.uk jiná studie zjistila, že pravidelné zařazování olivového oleje do jídelníčku by mohlo pomoci snížit riziko úmrtí na demenci. Podle vědců je konzumace více než půl polévkové lžíce olivového oleje denně spojena s o 28 % nižším rizikem úmrtí na toto onemocnění ve srovnání s těmi, kteří olivový olej nekonzumují nikdy nebo jen zřídka. Výsledky obou studií byly prezentovány na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu Nutrition 2023, které se koná v Bostonu, a obsahují nejnovější informace o zdravém stravování.

Výzkum, který se zabýval životními návyky, použil údaje ze zdravotních záznamů a dotazníků shromážděných v letech 2011 až 2019 od 719 147 osob. Vědci zjistili, že u mužů, kteří mají všech osm zdravých návyků, včetně vysoké fyzické aktivity a jsou nekuřáci, se ve věku 40 let předpokládá, že budou žít v průměru o 24 let déle než muži, kteří žádný z těchto návyků nemají, a u žen o dalších 21 let.

„Výsledky našeho výzkumu naznačují, že přijetí zdravého životního stylu je důležité jak pro veřejné zdraví, tak pro osobní pohodu. Čím dříve, tím lépe, a i když uděláte jen malou změnu ve čtyřiceti, padesáti nebo šedesáti letech, i tak to pro vás bude prospěšné,“ uvedl Xuan-Mai Nguyen, odborník na zdraví.

Výzkumníci tvrdí, že jejich zjištění, která nebyla recenzována, zdůrazňují význam životního stylu každého jedince pro vznik chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby, které vedou k předčasnému postižení a úmrtí. V rámci studie o olivovém oleji vědci analyzovali dotazníky o stravování a záznamy o úmrtích, které byly shromážděny od více než 90 000 Američanů v průběhu tří desetiletí, během nichž zemřelo 4 749 lidí na demenci. Zjistili také, že nahrazení pouhé jedné čajové lžičky margarínu a majonézy odpovídajícím množstvím olivového oleje denně bylo spojeno s přibližně o 8 až 14 % nižším rizikem úmrtí na demenci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze