Pacient z Velké Británie měl koronavirus 505 dnů

Pacient z Velké Británie měl koronavirus 505 dnů
Fotografie: unsplash.com
  • Pacient nákaze podlehl, zemřel loni
  • Analýza potvrdila, že se jednalo o přetrvávající nemoc, ne o reinfekci
  • Otestován byl přibližně padesátkrát a výsledky byly vždy pozitivní

Britští lékaři zdokumentovali nejdelší hlášenou nákazu koronavirem. Pacienta léčili více než 16 měsíců, konkrétně 505 dnů. Léčba ale úspěšná nebyla a nakažený v loňském roce zemřel. Tělo si s virem nedokázalo poradit, protože imunitní systém byl silně oslabený.


Pacient se nakazil koronavirem na začátku roku 2020. Po projevení příznaků byla nákaza potvrzena PCR testem. Během 72 týdnů byl nakažený mnohokrát hospitalizovaný v nemocnici, ale léčil se i doma. Při každé příležitosti mu byl udělán test na koronavirus. Dohromady byl otestován přibližně padesátkrát. Podrobná laboratorní analýza potvrdila, že se jednalo o přetrvávající nemoc, ne o opakované nakažení. Pacientovi nepomohlo ani podání antivirotik.

„Výtěry z krku byly pokaždé pozitivní. Ani jeden test neměl pacient negativní. Můžeme říci, že to byla jedna nepřetržitá infekce, protože její genetický podpis byl u tohoto pacienta jedinečný a stálý,“ uvedl pro bbc.com doktor Luke Blagdon Snell.

Dlouhotrvající nákaza je vzácná a velmi nebezpečná. „Virus se po celou dobu přizpůsobuje lidskému hostiteli. Díky tomu vzniká příležitost pro vytvoření nové mutace,“ dodal doktor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze