Panická ataka při pohledu na sýr? Pro lidi s turofobií každodenní realita

Ty nejbizarnější fobie
Panická ataka při pohledu na sýr? Pro lidi s turofobií každodenní realita
Fotografie: pixabay.com
  • Strach ze sýra vznikne po traumatickém zážitku nebo kvůli alergii či laktózové intoleranci
  • Lidem může vadit silný zápach u zrajících sýrů nebo struktura, která je velmi různorodá
  • Fobie se léčí terapiemi a případně léky

V dnešním díle se zaměříme na velmi vzácnou fobii, která ale ovlivňuje každodenní život člověka. Řeč je o turofobii – strachu ze sýra. Ačkoliv se strach z jídla, které je pro většinu lidí naopak pochoutkou, může zdát až úsměvný, člověk trpící turofobií je prakticky každodenně vystavován situacím, které u něj mohou vyvolávat až panické ataky. I proto je důležité strach zmírnit a naučit se situacím čelit.

Jak fobie vznikne?

U takto specifických fobií jsou většinou spouštěči traumatické zážitky. Podle drlogy.com se fobie může rozvinout například po negativním zážitku, kdy došlo u dotyčného k dušení kouskem sýra, nemoci po požití sýra nebo při laktózové intoleranci či alergii na tuto pochutinu. Fobie také často vzniká již v dětství a postupně se rozvíjí.

Důležitými faktory jsou také vůně a struktura. Fobie může vzniknout ze specifické vůně velmi zralého sýra, který může vyvolat u některých jedinců až zvracení. Jiným lidem naopak může vadit struktura sýru, jako jsou díry, povrchová plíseň, či mazlavost.

Sýr

Jak se turofobie projevuje?

U každého člověka se tato fobie může projevovat jinak. Může jít o strach ze všech sýrů, nebo jen o určité druhy (s aromatickou vůní, tavené, plísňové, …). Ať už jde o jakoukoliv formu, osoby s touto fobií se začnou vyhýbat společenským akcím, jelikož sýr je v běžném jídelníčku velmi často obsažen. Problém tak je v chození do restaurací, ale i do nákupních center a samozřejmě i do běžných potravin.

Pokud se člověk s turfobií dostane do blízkosti sýra, začnou se u něj projevovat fyzické i psychické příznaky. Podle my.klarity.health je to nejčastěji nevolnost, pocení, dušnost, pocit na omdlení, zvýšený tep, úzkost, pocit strachu, potřeba opustit prostor a panický záchvat.

Tyto projevy následně vedou k tomu, že se dotyčný začne vyhýbat jakýmkoliv situacím, které by mohly opět tyto stavy vyvolat. Často se tak tito lidé postupně začnou stranit veřejnému životu a jsou zavřeni pouze doma. To následně může vést k rozvoji deprese, jelikož ztrácejí kontakt s lidmi a mohou přijít i o zaměstnání.

Léčba

Každou fobii nejprve musí diagnostikovat lékař. Bez toho není možné léčbu zahájit. Je potřeba posoudit, jak moc je u pacienta fobie rozvinutá, co u něj nejvíce spouští úzkost a strach a podle toho následně postupovat v léčbě.

Jak uvádí mayoclinic.org, nejlepší léčbou bývají expoziční terapie, které přinášejí zlepšení v kvalitě života. Tato terapie spočívá v postupném vystavování se situacím, které způsobují strach a úzkost, kdy se následně pacient snaží změnit tyto pocity na neutrální. Naučí se tak lépe zvládat situace při střetu se sýrem a ovládnout pocity. Vhodnou terapií bývá často i kognitivně behaviorální, při které se lékař snaží pacienta naučit, jak se na objekt, kterého se bojí, dívat z jiného úhlu pohledu a nevěnovat mu takovou pozornost. Jako u většiny fobií, mohou ze začátku léčby pomoci i léky, které snižují úzkost a stres.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze