Strach a úzkost jen z pomyšlení na vaření? Mageirocofobie vás ovlivní každý den

Ty nejbizarnější fobie
Strach a úzkost jen z pomyšlení na vaření? Mageirocofobie vás ovlivní každý den
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé s touto fobií se mohou bát vaření, anebo že si ublíží při přípravě jídla, či že onemocní
  • Při vaření a přípravě pak postižení zažívají strach, úzkosti, bušení srdce a třes
  • Fobie má za následek podvýživu, stranění se setkávání s lidmi a deprese

V dnešním díle o těch nejbizarnějších fobiích se zaměříme na vaření. Mageirocofobie je extrémní strach z vaření, který může vzniknout z předchozí negativní zkušenosti, která vznikla u přípravy jídla nebo i po. Ačkoliv je fobie vzácná, její následky jsou pro dotyčnou osobu prakticky devastující. Tito lidé se začnou stranit lidí, nejsou schopni navštěvovat restaurace a doma pociťují silné úzkosti, které mohou skončit depresí.

Jak se mageirocofobie vyznačuje?

Všeobecně je tato fobie popsána jako strach z vaření. Může se ale jednat jen o konkrétní situace, které se většinou v minulosti dané osobě staly a jsou s ní spojeny negativní pocity. Může jít například o požár, který vznikl od sporáku, trouby, mikrovlnné trouby či kuchyňských robotů. Fobie také může vzniknout po otravě jídlem, nebo po špatně uvařeném, či spáleném jídle. Roli zde hraje podle my.clevelandclinic.org i pocit být ve vaření perfektní, což vede k obavě z neúspěchu. Fobie také může vzniknout kvůli obavám ze zranění – klasicky říznutí, či popálení.

Jaké jsou příznaky?

Existuje několik druhů této fobie, přičemž nejčastěji se můžeme setkat se strachem ze samotného vaření, ze složitých receptů, z toho, že bude jídlo nepoživatelné nebo že z něj onemocníme při přípravě (křížová kontaminace). Podle mind.help se příznaky fobie mohou u každého jedince lišit, ale hlavními znaky jsou třes, bolest na hrudi, úzkost, dušení, bušení srdce, nevolnost a pocit na zvracení.

krájení/příprava jídla

Postižené osoby se tak záměrně začnou vyhýbat místům, které v nich vyvolávají úzkostné stavy. Nejsou tak například schopné si nachystat žádné jídlo z obav, že dojde ke kontaminaci a onemocní. Nemohou si nic nakrájet či ohřát, aby se nepořezaly či nepopálily a někteří lidé mohou mít problém i v případě, že vidí někoho jiného, jak vaří. Začnou se tak uzavírat doma, jelikož jen pomyšlení na to, že by přišli k někomu na návštěvu, kde by se chystalo jídlo, nebo by vešli do restaurace, kde lze vidět do kuchyně, je děsí.

Všechny tyto faktory negativně ovlivňují osoby trpící touto fobií, a to až do takové míry, že se začnou v jídle zanedbávat. Často se pak může stávat, že kromě sebe zanedbávají ve výživě i své děti, což vede k následnému provinění a dalším úzkostem. Tito lidé se tak postupně stanou závislí na jiné osobě, která jim stravu poskytne. V opačném případě dochází k podvýživě a rozvoji ještě více depresivního stavu, jelikož dotyčný má za to, že neexistuje žádné východisko.

Jak tuto fobii překonat?

Pokud se fobie dostane do stádia, kdy ovlivňuje každodenní život člověka, je potřeba ji co nejdříve řešit, aby se nadále neprohlubovala a nevznikaly tak další fobie. Léčba pak po diagnostice může být různá.

Podle werywellmind.com je nejčastější volbou kognitivně-behaviorální terapie, kdy za pomoci terapeuta začnete své obavy postupně přeměňovat na neutrální pocity. Jakmile se pacient dostane do fáze, kdy pro něj vaření a kuchyňské náčiní přestane představovat hrozbu, může pomalu začít s přípravou jídla. Pomoci mohou také na počátku léčby antidepresiva, která pomohou zvládat úzkostné stavy a lépe se strachem bojovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze