Philips Hue propojuje chytré osvětlení, senzory a kamery pro zabezpečení domova

Philips Hue propojuje chytré osvětlení, senzory a kamery pro zabezpečení domova
Fotografie: Philips Hue
  • Představeny byly nové kamery (drátové i bezdrátové)
  • Výrobce odhalil rovněž senzor pro kontrolu otevření dveří a oken
  • Nechybí ani vylepšená aplikace Philips Hue

Na veletrhu IFA 2023 byla dnes představeny kamery Philips Hue Secure, senzory a funkce aplikace Philips Hue, díky kterým mohou uživatelé monitorovat svůj domov v reálném čase, dostávat upozornění při detekci pohybu či ovládat světelné a zvukové alarmy, které slouží k odrazení nezvaných hostů. Aplikace Philips Hue se rovněž rozšířila o Centrum zabezpečení a v jeho rámci nabízí další pokročilé funkce pro předplatitele. Společnost představila také vylepšené světelné řetězy Philips Hue Festavia do interiéru i exteriéru. Systém Philips Hue nově podporuje také standard Matter.

Dohlížejte na svůj domov s kamerami Philips Hue Secure

Kamery Philips Hue Secure přinášejí čistý obraz ve Full HD rozlišení včetně nočního vidění. Uživatelé mohou sledovat domácnost v reálném čase, kamera navíc zašle oznámení, jakmile zaznamená pohyb. Neznámou osobu tak lze odradit spuštěním Philips Hue světelného či zvukového alarmu.

Philips Hue Secure

Systém je však nápomocný i v jiných situacích. Jeho prostřednictvím lze například spustit obousměrný hovor a vysvětlit doručovateli, kde má nechat balíček, nebo třeba na dálku pozdravit souseda či známou osobu, pokud zrovna není uživatel doma. Kamery Philips Hue Secure jsou zabezpečené koncovým šifrováním, které zajišťuje, že veškeré videopřenosy, záznamy i záběry zůstanou soukromé. Dokonce i samotná klasifikace objektů (tedy rozpoznání, zda kamera zaznamenala osobu, domácího mazlíčka nebo poštovní zásilku) se odehrává přímo v zařízení, nikoliv v cloudu. To znamená, že citlivá data se nikam neposílají a koncové šifrování je vždy aktivní.

K dispozici jsou bateriové i kabelové verze kamer.

Kamery Philips Hue Secure lze umístit v interiéru či exteriéru. K dispozici jsou v bateriové i kabelové verzi a dvou barevných variantách – černé a bílé. Kamera se síťovým zapojením se dá používat společně s praktickým stolním stojanem, který poskytuje flexibilitu při jejím umístění kdekoliv v domě. Obě kamery se mohou instalovat venku pomocí Secure držáku s hrotem a lze je snadno propojit s nízkonapěťovým venkovním systémem Philips Hue Low-volt.

Speciálně k venkovnímu použití pak slouží Philips Hue Secure kamera s reflektorem, jež v sobě spojuje to nejlepší ze systému Philips Hue. Prostřednictvím kamery lze sledovat zahradu, terasu nebo příjezdovou cestu. Jakmile uživatel v aplikaci Philips Hue spustí světelný alarm, reflektor kamery okamžitě ozáří daný prostor světlem v libovolné barvě (od jasně bílé až dokonce po červenou).

Všechny kamery Philips Hue Secure je možné doplnit o nízkonapěťový venkovní napájecí kabel a kabel s anti-drop systémem zabraňujícím pádu.

Kontrolujte otevření dveří a oken pomocí kontaktních senzorů

Další novinka, kontaktní senzor Philips Hue Secure, slouží k použití na dveřích, oknech či skříních. Senzor dostupný v černé a bílé barvě odesílá v reálném čase upozornění, zda jsou dveře či okna otevřená, nebo zavřená. Mohou se například naprogramovat tak, aby při detekci otevření vstupních dveří rozsvítil svítidla na chodbě a odeslal notifikaci na váš mobil. Díky tomu lze okamžitě zkontrolovat, zda se v domě nenachází vetřelec. Kontaktní senzor tak může posloužit k jednoduché automatizaci osvětlení kdekoliv v domácnosti, například v závislosti na otevření či zavření dveří do koupelny nebo skříně.

Aplikace Philips Hue se rozšířila o nové Centrum zabezpečení

Aplikace Philips Hue nyní obsahuje nové Centrum zabezpečení, které slouží k ovládání zabezpečovacího systému chytré domácnosti. Díky oznámení je v případě potřeby možné ručně spustit světelný alarm, sirénu kamery Secure nebo kontaktovat policii, případně jiný zvolený kontakt. Nabízí také přizpůsobení nastavení kamery, a to včetně definicí zón soukromí nebo míst, která z kamerového záběru vynechat (například z důvodu častého pohybu). To se hodí zejména pro rušné chodníky před domem. Uživatelé aplikace můžou systém zabezpečení jednoduše (de)aktivovat, nastavit speciální režimy zabezpečení, prohlížet si časovou osu a využívat řady dalších funkcí.

Philips Hue Secure

Jak funguje služba Philips Hue Secure

Pohodlnou cestou, jak s novým systémem Philips Hue Secure začít, jsou startovací balíčky a sady kombinující různé produkty. Přístup k jejich kompletní sadě a pokročilým funkcím zajišťuje Philips Hue Bridge, bez kterého se systém neobejde. Díky tomu lze ovládat například kontaktní senzor, kameru s reflektorem, světelné a zvukové alarmy, funkce automatizace a další.

Za účelem zajištění soukromí a zabezpečení je nezbytné, aby měli uživatelé účet Philips Hue. Ten totiž poskytuje okamžitý přístup do systému včetně bezpečnostních funkcí, a to i když je uživatel mimo domov. Správce navíc díky tomu může v aplikací upravovat oprávnění ostatních členů domácnosti. Ti mohou mít například přístup pouze k některým ovládacím prvkům – od možnosti ovládat pouze osvětlení přes schopnost (de)aktivovat alarm až po úplnou kontrolu nad osvětlením a zabezpečením domácnosti.

V rámci předplatného pak lze využít dalších bezpečnostních funkcí, jako jsou definice zón aktivity/soukromí či detailní informace o objektu, který spustil alarm (zda se jednalo o osobu, zvíře, vozidlo či zásilku). Plán Basic nabízí přístup k záznamům kamery až 30 dní zpětně, plán Plus pak až 60denní historii.

Další novinky z portfolia Philips Hue

Nově se na trhu představí i druhá generace oblíbených světelných řetězů Philips Hue Festavia, které lze používat v interiéru i exteriéru. Různě barevné gradienty vytvoří útulnou atmosféru, ať už se jedná o svátky, zvláštní příležitosti nebo „jen“ grilování na zahradě. Řetězy se dodávají ve třech variantách: 100 LED diod na 8m kabelu, 250 LED diod na 20m kabelu a 500 LED diod na 40m kabelu. Do aplikace Philips Hue přibyly hned tři nové světelné efekty vytvořené speciálně pro řadu Festavia: Prism, Glisten a Opal. Všechny lze využít i s první generací světelných řetězů Festavia, Prism je navíc k dispozici pro veškeré barevné osvětlení Philips Hue.

Philips Hue Secure

Nová chytrá žárovka Philips Hue MR16 umožňuje přenést chytré osvětlení Philips Hue do běžných bodových svítidel s paticí GU5.3 kdekoliv v domácnosti a funguje na stejném nízkém 12V napětí jako standardní žárovky MR16. Je tedy kompatibilní s většinou traf. Díky dvoukolíkové patici a klasické šířce se proto dokonale hodí do většiny stávajících svítidel jak velikostí, tak stylem.

V neposlední řadě mohou všichni uživatelé Philips Hue využívat výhod standardu Matter, a to díky softwarové aktualizaci zařízení Philips Hue Bridge, která bude k dispozici v září letošního roku. Po aktualizaci se uživatelé dočkají zjednodušeného propojování systému Philips Hue s dalšími zařízeními a aplikacemi pro chytrou domácnost, jež jsou kompatibilní se standardem Matter.

Dostupnost a doporučené maloobchodní ceny

  • Kabelová kamera Philips Hue Secure v černém nebo bílém provedení (podzim 2023) 4 909 Kč/5 649 Kč se stolním stojanem
  • Bateriová kamera Philips Hue Secure v černém nebo bílém provedení (podzim 2023) 6 139 Kč
  • Kamera Philips Hue Secure s reflektorem v černém provedení (Q1 2024) 8 859 Kč
  • Kontaktní senzor Philips Hue Secure v černém nebo bílém provedení (podzim 2023) 989 Kč (1 ks)/1 729 Kč (2 ks)
  • Držák na kameru Philips Hue Secure s uzemňovacím hrotem (podzim 2023)
  • 989 Kč
  • Stolní stojan na kameru Philips Hue v černém nebo bílém provedení (podzim 2023) 1 239 Kč
  • Nízkonapěťový venkovní napájecí kabel Philips Hue Secure (podzim 2023) 749 Kč
  • Kabel s anti-drop systémem Philips Hue Secure (podzim 2023) 379 Kč
  • Předplatné služby Philips Hue Secure Basic s 30denní historií kamerového záznamu (podzim 2023) 3,99 eur měsíčně nebo 39,99 eur za rok (oficiální české ceny zatím nebyly upřesněny)
  • Předplatné služby Philips Hue Secure Plus s 60denní historií kamerového záznamu (podzim 2023) 9,99 eur měsíčně nebo 99,99 eur za rok (oficiální české ceny zatím nebyly upřesněny)
  • Světelné řetězy Philips Hue Festavia (září 2023) 5 399 Kč (250 LED), 8 829 Kč (500 LED)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze