Platby mobilem na Androidu mění pravidla. Takto se vyhnete trapasu ve frontě

Platby mobilem na Androidu mění pravidla. Takto se vyhnete trapasu ve frontě
Fotografie: unsplash.com
  • Až doposud šlo platit i se zamknutým telefonem
  • Platilo to ale pouze pro menší částky
  • Nově se pravidla sjednotí pro všechny platby

I když placení mobilem s operačním systémem Android neustále mění názvy, od Android Pay, přes Google Pay až po současnou Peněženku (Wallet), princip zůstává stále stejný. Jakmile jednou propojíte svou platební kartu s Google účtem, můžete na bezdotykových terminálech platit pouhým přiložením telefonu, obvykle není ani nutné otevírat danou aplikaci. A možná jste si všimli, že při placení malých částek, konkrétně do 500 korun, nemusíte telefon ani odemykat. Pro majitelé přístrojů, kteří nemají biometrické zabezpečení, to může být vítaná úspora času.

Jak ale upozorňuje server 9to5google.com, poslední zmiňovaný případ bude brzy minulostí. Odvolává se přitom na zkušenosti uživatelů, kterým tato funkce přestala fungovat. Telefon místo toho je telefon vyzve, aby pro dokončení transakce telefon odemkli.

Asi nikoho nepřekvapí, že důvodem má být odkaz na vyšší bezpečnost. Pokud se někomu cizímu dostane do ruky váš telefon, může pomocí malých plateb způsobit poměrně vysokou škodu, zvláště pokud o ztrátě nevíte. Systém sice měl rozpoznat takové chování a požádat o dodatečné ověření, například pomocí PINu karty, ale asi to nefungovalo úplně na sto procent.

Dá se čekat, že nové pravidlo se postupně rozšíří na všechny uživatele této služby. I když i zde by měla být jedna výjimka, platit se zamknutým telefonem by mělo jít u vybraných dopravních podniků, aby se tak urychlilo odbavení. Pokud se ale chcete vyhnout nepříjemným chvilkám při placení, raději svůj telefon vždy nejdříve odemkněte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze