Počet případů spalniček v roce 2022 vzrostl o 79 %

Počet případů spalniček v roce 2022 vzrostl o 79 %
Fotografie: unsplash.com
  • Nárůst byl zaznamenán za první dva měsíce letošního roku
  • Nejvíce postižené země jsou v Africe a Asii

Podle údajů Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) a Světové zdravotnické organizace (WHO) vzrostl počet případů spalniček za první dva měsíce letošního roku o 79 % ve srovnání se stejným obdobím v loňském rokem. Podle Světová zdravotnické organizace se spalničky více rozšířily, protože rodiče hodně dětí nenechali naočkovat z důvodu obav z pandemie koronaviru.


V lednu a únoru bylo celosvětově hlášeno 17 338 případů spalniček. To je o 9 665 více než ve stejném období v roce 2021. Spalničky jsou velmi nakažlivé onemocnění, které je zvláště nebezpečné pro novorozené a malé děti. Šíří se rychleji než chřipka, ebola nebo koronavirus. „Spalničky jsou více než jen nebezpečné, jsou potenciálně smrtelné. Tato nemoc je první známkou toho, že jsou mezery ve světové ochraně očkování, které si děti s oslabenou imunitou nemohou dovolit,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russell pro reuters.com.


Mezi nejvíce postižené země spalničkami za posledních 12 měsíců patří Somálsko, Libérie, Jemen, Afghánistán a Pobřeží slonoviny. Během pandemie koronaviru byla propagace očkování proti spalničkám odsunuta do pozadí. Organizace WHO i UNICEF uvedly, že je nezbytně nutné, aby se očkování proti spalničkám opět uvedlo v pravidelnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze