Hepatitida neznámého původu u dětí se i nadále šíří

Hepatitida neznámého původu u dětí se i nadále šíří
Fotografie: unsplash.com
  • Hepatitida se nyní objevila u dětí v Dánsku, Irsku, Nizozemsku a Španělsku
  • Příčina nemoci stále není známá
  • V Anglii se nemoc projevovala akutní hepatitidou se zvýšenými hladinami jaterních enzymů a žloutenkou

V minulých týdnech se po celém světě začaly objevovat případy hepatitidy neznámého původu u dětí. Šíření i nadále pokračuje. Další případy byly evidovány v Dánsku, Irsku, Nizozemsku a Španělsku. Kromě toho bylo hlášeno devět případů akutní hepatitidy u dětí ve věku 1 až 6 let ve státě Alabama v USA, které byly rovněž pozitivně testovány na adenovirus. Ve všech zemích, které případy hepatitid hlásí, probíhá vyšetřování. Přesná příčina hepatitidy u těchto dětí není v současné době známa. Na základě klinických a epidemiologických známek vyšetřovaných případů se s největší pravděpodobností jedná o infekční původ onemocnění.

ECDC spolupracuje s týmy v každé ze zemí, které hlásí případy, spolu s WHO a dalšími klíčovými partnery na podpoře probíhajících vyšetřování. ECDC usnadňuje sdílení informací, jakmile jsou k dispozici, a také nástroje pro vyšetřování. ECDC bude tuto událost nadále sledovat prostřednictvím svých epidemiologických zpravodajských činností a bude ve spojení s členskými státy a mezinárodními partnery.


Případy hepatitid ve Spojeném království se klinicky projevovaly těžkou akutní hepatitidou se zvýšenými hladinami jaterních enzymů a mnoho případů mělo žloutenku. U některých případů byly v předchozích týdnech hlášeny gastrointestinální příznaky, včetně bolesti břicha, průjmu a zvracení. Většina případů neměla horečku. Některé případy vyžadovaly péči na specializovaných dětských jaterních jednotkách a několik osob podstoupilo transplantaci jater.

Počáteční hypotézy o etiologickém původu případů ve Spojeném království se soustředily na infekční agens nebo možné expozice toxinu. Souvislost s vakcínou COVID-19 nebyla identifikována a podrobné informace shromážděné prostřednictvím dotazníku o jídle, pití a osobních zvycích nedokázaly identifikovat žádnou běžnou expozici. Nadále probíhají toxikologická vyšetření, ale infekční etiologie je považována za pravděpodobnější vzhledem k epidemiologickým a klinickým aspektům případů.

Laboratorní vyšetření ve všech případech vyloučilo virové hepatitidy typu A, B, C, D a E. Ze 13 případů hlášených ze Skotska, pro které jsou k dispozici podrobné informace týkající se testování, byly tři pozitivní na infekci virem SARS-CoV-2, pět bylo negativních a u dvou bylo prokázáno, že měly infekci virem SARS-CoV-2 během tří měsíců před onemocněním hepatitidou. U 11 z těchto 13 případů bylo provedeno testování na adenoviry a u 5 z nich byl výsledek pozitivní.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze