Podívejte se, jak vypadá virtuální mise Lékařů bez hranic. Postarali se o ni Češi

Podívejte se, jak vypadá virtuální mise Lékařů bez hranic. Postarali se o ni Češi
Fotografie: Space Makers
  • Navržené prostředí kombinuje prvky polních nemocnic, stanů a obecně exotického prostředí
  • Akce se zúčastnilo přes 60 lidí
  • Virtuální událost (speciální digitální mapu) připravila pro Lékaře bez hranic mladá česká firma Space Makers

Humanitární nezisková organizace Lékaři bez hranic uspořádala celosvětovou událost v ryze virtuálním prostředí. O veškeré zázemí se postarala mladá česká firma Space Makers, která pro Lékaře bez hranic navrhla speciální digitální mapu, pomocí které replikovala střetnutí v reálném světě. Akce se zúčastnilo přes 60 lidí.

Interní hackathon Lékařů bez hranic, který proběhl v týdnu 11. až 15. října, byl zaměřen na efektivnější využívání digitálních nástrojů v rámci organizace. Po zadání tématu se čtyři skupiny spolupracovníků Lékařů bez hranic ponořily pod vedením zkušených mentorů do přemýšlení nad vylepšením komunikační strategie a dalších s tím spojených témat.

Díky vytvořenému prostředí se mohli účastníci rozběhnout do stanů polní nemocnice, které sloužily jako místnosti pro jednotlivé pracovní skupiny. Po intenzivním týdnu odprezentovali lékaři řešení vedení, kolegům a odborným mentorům. Nápady, které vznikly na hackatonu, se nyní budou rozvíjet a aplikovat napříč celou organizací. Přístup lidí k fyzickému střetávání se za poslední zhruba rok a půl výrazně změnil. Spolu s tím se ale zvýšila obliba videokonferenčních služeb, případně nových alternativních platforem, které klasické sešlosti nahrazují online. Jednou z nich je i americká služba Gather Town, kterou nyní využila i nezisková organizace Lékaři bez hranic.

Gather Town přináší do videohovorů gamifikační prvek s pocitem, že se doopravdy nacházíte v kanceláři nebo na reálné události. Videokonference tam pak probíhají v digitálních prostorách, které mohou být přesně vymodelovány podle představ klientů. A právě to dělají čeští Space Makers, kteří pro Lékaře bez hranic navrhli mapu napodobující jejich opravdovou misi. „Od účastníků akce jsme na virtuální prostor od Space Makers dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu, řada z nich chce platformu využívat i pro jiná setkání. Myslím, že prostor na míru určitě pomohl tomu, aby si všichni akci více užili a společně přišli na nové nápady, které můžeme v práci využít,“ říká Jan Böhm z Lékařů bez hranic, který měl organizaci hackathonu na starost. Pro Space Makers to navíc není jediná taková zkušenosti – dohromady již vytvořili přes třicet virtuálních prostorů na míru pro klienty z celého světa. Nechybí mezi nimi Red Bull, Philips, Bobcat nebo švédská televize SVT.

Spolupráce s Lékaři bez hranic byla pro nás znovu něčím jiným. Chtěli jsme všem účastníkům přiblížit opravdovou misi, proto navržené prostředí kombinuje prvky polních nemocnic, stanů a obecně exotického prostředí. Jsme rádi, že se to vydařilo podle našich i jejich představ,“ zmiňuje Karel Hirsch ze Space Makers. Před nedávnem Space Makers navrhli třeba i kopii učebny na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE), konkrétně Podnikohospodářské fakultě. „Chceme, aby se trendy virtuálního setkávání v promyšlených mapách promítly nejen do komerčního sektoru, ale také neziskové oblasti a vzdělávání,“ říká Karel Hirsch.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze