Podle generálního ředitele BioNTech jejich vakcína ochrání proti variantě omikron

Podle generálního ředitele BioNTech jejich vakcína ochrání proti variantě omikron
Fotografie: BioNTech
  • Nyní probíhají testy, které by měly během dvou týdnů ukázat, zda je vakcína proti této variantě účinná
  • Pokud bude potřeba, firma začne urychleně pracovat na modernizaci vakcíny
  • Ředitel Moderny si myslí, že vakcíny nebudou dostatečně účinné proti omikronu

Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech proti koronaviru nabídne pravděpodobně ochranu proti variantě omikron. Reuters.com to řekl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti BioNTech Ugur Sahin. Nyní probíhají laboratorní testy, které by měly během dvou týdnů ukázat, zda je vakcína proti této variantě účinná.


„Myslíme si, že lidé budou mít značnou ochranou proti vážnému průběhu nemoci COVID-19 způsobeným variantou omikron,“ uvedl Ugur Sahin. Podle něj výsledky testů ukážou určitou ztrátu ochrany vakcíny proti mírnému nebo středně těžkému průběhu nemoci. Pokud vakcína nebude dostatečně účinná, firma začne urychleně pracovat na modernizaci vakcíny. „Podle mého názoru není důvod se více znepokojovat. Jediná věc, které se v této chvíli obávám, je skutečnost, že jsou mezi námi stále nenaočkovaní lidé,“ dodal Sahin.

Evropský regulátor by v případě potřeby schválil modernizovanou vakcínu během tří až čtyř týdnů a během 100 dnů by mohla být dodána zdravotníkům. Odlišný názor má na celou situaci generální ředitel firmy Moderna. Podle něj nebudou vakcíny proti omikronu dostatečně účinné. Podle něj by odolnost vůči vakcínám mohla vést k velkému počtu nakažených, a to by mohlo ještě více prodloužit trvání pandemie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze