Potvrzeno. V České republice je nebezpečná jihoafrická mutace omikron

aktualizováno
Potvrzeno. V České republice je nebezpečná jihoafrická mutace omikron
Fotografie: unsplash.com
  • České televizi to potvrdila liberecká nemocnice
  • Nakažená je žena z Liberce, která se vrátila z Namibie po cestě přes JAR a Dubaj

Aktualizováno 27. 11. 2021, 21:05 hod.

Liberecká nemocnice potvrdila České televizi skutečnost, že se v ČR opravdu objevila nová variantu koronaviru omikron. V současné chvíli se podle zpráv ČT čeká na potvrzení pozitivity v národní referenční laboratoři.


Mutace omikron je nebezpečná zejména kvůli rychlosti jejího šíření. Epidemiolog Rastislav Maďar ji komentoval následovně: „Varianta omikron se v JAR šíří hlavně v provincii Gauteng, která je v zemi nejlidnatější a zahrnuje města Johannesburg a Pretoria. Počet nových případů kvůli ní vzrostl z týdne na týden z 550 na 4 000. Většinou dosud ne těžké stavy, ale JAR má jen kolem 6 % obyvatel nad 65 let.


Původní zpráva z 27. 11. 2021, 13:00 hod.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před pár minutami informoval o tom, že v ČR máme podezření na novou mutaci koronaviru omikron, která byla poprvé objevena tento měsíc v Jihoafrické republice. Ještě včera Státní zdravotní ústav hlásil, že laboratoře v České republice variantu koronaviru známou také jako B1.1.529 neobjevily. Dnes je však vše jinak a laboratoře aktuálně provádí celogenomovou sekvenci.


V mezinárodní databázi GISAID je v tuto chvíli nahlášeno 66 případů, z toho 58 záchytů varianty B 1.1.529 z Jihoafrické republiky (JAR), 6 z Botswany a 2 hlásí Hong Kong. O vlastnostech této variatny ještě není mnoho známo, míru nebezpečnosti v tuto chvíli není možné komentovat,“ uvedla včera ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková. Dnes už však média informovala mimo jiné o výskytech v Holandsku, Belgii nebo Německu.

Rozhodně je za dané situace potřeba dodržovat všechna mimořádná opatření, která v boji proti pandemii vyhlásilo a aktualizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Osobní odpovědností každého z nás je chovat se tak, abychom minimalizovali riziko nákazy nejen pro sebe, ale i pro své okolí,“ připomíná MUDr. Barbora Macková. Podle vědců vypadá omikron daleko nebezpečněji než všechny ostatní mutace. Od ostatních se liší v tom, že má mnoho různých mutací na tzv. spike proteinu, díky kterému se dostane vir do buňky mnohem rychleji než u mutace delta. Na Twitteru to komentoval i epidemiolog Rastislav Maďar: „To, co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR, nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost, s jakou nastoupila, výrazně předčila i deltu.


Premiér Andrej Babiš pak na Twitteru upřesnil informace o tom, odkud se k nám nákaza mohla dostat: „Dovolím si korigovat média. Paní, která byla testovaná na novou mutaci, nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty.“ Celogenomová sekvence by měla být hotová zítra.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze