Vědci z Univerzity Yale tvrdí, že snížením příjmu kalorií naše tělo bude stárnout pomaleji. Dospělí, kteří příjem kalorií snížili přibližně o 14 %, měli lépe fungující brzlík. Ten hraje klíčovou roli pro imunitní systém, jelikož se v něm tvoří bílé krvinky tzv. T-lymfocyty. Tyto krvinky pomáhají buňkám rozpoznat viry a bakterie. Snížení příjmu bylo vypočteno z normálního příjmu kalorií, což představuje asi o 300 kalorií denně méně.
Podle dailymail.co.uk byla studie provedena na 238 neobézních dospělých ve věku 26 až 47 let. Účastníci měli za úkol snížit denní příjem kalorií, přičemž byli pravidelně váženi, aby bylo kontrolováno, zda plán dodržují. Dobrovolníci snížili příjem v rozmezí od 12 do 22 % a po dvou letech vědci z magnetické rezonance zjistili, že ti, kteří jedli méně, měli lépe fungující brzlík, navíc se kolem něj snížila tuková vrstva.
Eating less really could make you live longer, study claims https://t.co/rQBE1LUsdx
— lisa keeble 😊 (@lisakeb007) February 24, 2022
Actually, eating well rather than less could help you live longer. It’s about freshness and quality, not quantity.
Profesor Dixit, který projet vedl, uvedl, že po dvou letech brzlík produkoval více T-lymfocytů u dobrovolníků, kteří jedli méně. „Skutečnost, že tento orgán lze omladit, je podle mého názoru ohromující, protože existuje jen velmi málo důkazů, že se to u lidí děje,“ řekl. Dodal také, že existuje mnoho diskuzí o tom, která strava je lepší, zda ta se sníženým obsahem sacharidů, tuků, či naopak ta se zvýšeným počtem bílkovin. Tato studie však ukázala, že i prosté snížení kalorií může mít na zdraví vliv.