Ceny v restauracích už nějakou dobu neustále stoupají a obědové menu i s polévkou se průměrně pohybuje okolo 200 Kč. Pokud nemáte možnost firemního stravování, které je ve většině případů výrazně levnější, chodit každý den na jídlo do restaurace se za celý měsíc značně prodraží. Levnější variantou je tak připravit si jídlo doma a v práci si jej pouze ohřát. Ne každý ale chce jíst jedno jídlo tři dny, a naopak ne každý chce dennodenně trávit čas u sporáku. Jak si tedy připravit jídlo do krabičky tak, abyste nejedli stále to stejné a zároveň netrávili hodiny v kuchyni?
Naplánujte si jídla dopředu
Naplánování jídel na týden dopředu usnadní mnoho věcí. Můžete si napsat seznam na nákup a zároveň kombinovat potraviny mezi sebou, což je klíčové pro to, abyste obměňovali jídla s co nejmenší námahou. Například z těstovin lze připravit několik rozdílných jídel a stejně tak to lze udělat a upečeným kuřetem či rýží. Podle bbcgoodfood.com je dobré se zaměřit na jednu základní potravinu a podle ní pak doplnit jídla. Pokud budete vařit například 2× týdně, zvolte si potraviny alespoň dvě, abyste měli dostatečnou obměnu.
Oběd může být i studený
Při krabičkování určitě budete přemýšlet, jaké jídlo bude na který den. Některým jídlům nijak neuškodí, když budou tři dny lednici, jiná naopak je lepší zkonzumovat co nejdříve. Typicky se jedná o saláty, tortilly, sendviče a ostatní jídla, která nejsou tepelně připravená, nebo vlhnou. A právě tato jídla je dobré chystat pouze den dopředu. Pokud si například upečete celé kuře, můžete si připravit na druhý den salát s kuřecím masem a bagetou, na další den pečené kuře s rýží a na další den rizoto. Základní potraviny jsou přitom pouze dvě – kuře a rýže.
Nebojte se studených obědů, pokud vám tedy vyloženě nevadí. Z toastového chleba můžete vytvořit hodnotný oběd, pokud jej naplníte kvalitními potravinami. Navíc zde máte na výběr obrovské množství potravin, které do sendviče můžete použít. Od zeleniny, přes vejce a ryby, až po šunku, sýry a samozřejmě maso. Stejně kreativní můžete být i u tortill, které můžete jíst jak studené, tak zapečené.
Pozor na znehodnocení jídel
Uchovávání jídel je velmi důležité. Podle betterhealth.vic.gov.au je dobré vybírat krabičky, které mají i oddělené sektory. Ty využijete zejména pro jídla, která obsahují omáčku, dressing nebo jinou tekutou složku. Na krabičkách nešetřete, dnes si můžete vybírat z nejrůznějších materiálů. Dobré je zvolit takové, které lze uzavřít vodotěsně, aby se vám při přepravě nemohlo nic vylít. Kvalitní krabičky navíc můžete bez obav dát do mikrovlnné trouby, aniž by jídlo bylo znehodnoceno. Méně kvalitní dózy mohou mít na chuť jídla velký vliv.
Nebojte se jídla zamrazit
Ne všechna jídla lze zamrazit, ale některým tím nijak neublížíte. Pro zmrazování používejte krabičky (případně sáčky), které jsou k tomu určené a nezapomeňte, že je potřeba vytlačit vzduch. Pokud vlastníte vaukovačku, některé je nabízejí i s dózami, ze kterých se vysaje přebytečný vzduch. Pokud ji nemáte, krabičku naplňte až po okraj, aby v ní zbylo co nejméně vzduchu. Zamrazit již připravené pokrmy můžete například omáčky, které neobsahují smetanu a mléko, vývary, luštěniny, těstoviny, zeleninové směsi, maso a další.