Vynecháváte ze svého jídelníčku brambory? Nemusíte – záleží na přípravě

Vynecháváte ze svého jídelníčku brambory? Nemusíte – záleží na přípravě
Fotografie: unsplash.com
  • Brambory byly dle předchozích studií spojovány s rozvojem diabetu 2. typu
  • Nový výzkum ukázal, že zvýšené riziko se nevztahuje na klasické vařené brambory

Pokud jste se někdy zajímali o dietu – zejména takzvanou Low Carb, začali jste ze svého jídelníčku vynechávat sacharidy. To kromě sladkého znamená razantně omezit veškeré přílohy k jídlu, jako je rýže, těstoviny a brambory. Ačkoliv brambory spadají pod zeleninu, jejich pověst nedosahuje stejné úrovně jako konzumace jiné zeleniny. Ano, brambory lze připravit tím nejnezdravějším způsobem, a to usmažením hranolků, ale pokud si je připravíte klasicky, není důvod se jim vyhýbat.

Brambory a diabetes 2. typu


Předchozí studie uváděly, že konzumace brambor vede k riziku rozvoje diabetu 2. typu, jelikož obsahují velké množství sacharidů. S tím však souvisí i takzvaný Glykemický index (GI), který vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy přijaté v jídle přemění na glukózu, která se pak dostane do krevního oběhu. Například usmažené hranolky mohou přesáhnout hodnotu GI přes 100, naopak vařené brambory mají GI 60. Velmi tedy záleží na tom, jak brambory tepelně upravíte.


Nový výzkum Edith Cowan University (ECU) zveřejněný na eurekalert.org ukázal, že ačkoliv brambory nemají stejné výhody jako jiná zelenina, při správné přípravě nemusí mít na tělo negativní vliv. Studie vedená doktorkou Nicolou Bondonnem z ECU's Nutrition and Health Innovation Research Institute zahrnovala více jak 54 000 lidí, kteří uvedli svůj příjem potravin. Zjistilo se, že lidé, kteří konzumovali nejvíce zeleniny, měli o 21 % nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu než ti, kteří zeleninu jedli méně.

Doktorand Pratik Pkharel provedl analýzu, u které zjistil, že vařené brambory neměly žádný negativní účinek spojený se vznikem cukrovky. „V předchozích studiích byly brambory spojovány s výskytem cukrovky, bez ohledu na to, jak byly připraveny, ale zjistili jsme, že to není pravda. Když jsme oddělili vařené brambory od bramborové kaše, hranolků nebo lupínků, vařené brambory již nebyly spojovány s vyšším rizikem cukrovky – měly nulový efekt,“ řekl Pratik Pokharel a dodal, že zvýšené riziko diabetu 2. typu měli pouze ti lidé, kteří jedli brambory v úpravě, jako jsou hranolky, brambůrky, opečené brambory nebo bramborová kaše. Navíc bramborová kaše zvyšuje riziko nejspíše jen kvůli máslu a mléku, které obsahuje.

Obsahují i důležité živiny


Brambory budou asi stále předmětem spekulací, zda jsou pro nás vhodné, či bychom je měli jíst jen občas. Nutno ale říci, že vařenými bramborami nic nezkazíte. Nezapomeňme, že obsahují velké množství vitaminu C a jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a další. Obsahují také vlákninu, která napomáhá správnému trávení. A pokud se zaměříme pouze na kalorie, 100 g vařených brambor má 85 kcal, což je podstatně méně než stejné množství rýže nebo těstovin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze