Soukromá mise Polaris Dawn odstartuje 31. července

Soukromá mise Polaris Dawn odstartuje 31. července
Fotografie: Polaris Dawn
  • Čtyřčlenná posádka vystoupá do výšky přibližně 700 km nad Zemí
  • Zde provede zcela první komerční výstup do vesmíru
  • Na misi se podílí SpaceX, který dodá raketu, kapsli i skafandry

Soukromá mise miliardáře Jareda Isaacmana za pomoci rakety Falcon 9 a kosmické lodi Dragon od SpaceX, by měla odstartovat 31. července. Posádka má v plánu provést první soukromý výstup do vesmíru. SpaceX pro tuto událost vyrobilo skafandry na míru. Kapsle Dragon vystoupá do výšky přibližně 700 km nad Zemí – to bude od měsíčních misí Apollo nejvýše, kam se lidská posádka dostala. Pro srovnání, Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) obíhá asi o 300 km níže.

Tato mise bude první ze tří plánovaných. Všechny bude financovat Jared Isaacman, který letěl do vesmíru už v roce 2021 v rámci mise Inspiration4, během které vybral 250 milionů dolarů pro dětskou nemocnici St. Jude v Tennessee. Kromě Isaacmana, který bude velitelem mise, posádku doplní Scott Poteet, Sarah Gillisová a Anna Menonová. Podle space.com jsou obě ženy zaměstnané u SpaceX jako provozní inženýrky.

Během pobytu ve vesmíru posádka provede několik výzkumů a testů. Jako první otestuje laserovou komunikaci Starlink ve vesmíru, která bude klíčová pro lety na Měsíc i Mars. Otestuje používání ultrazvuku k monitorování, detekci a kvantifikaci venózní plynové embolie. A bude také sbírat data o kosmickém záření a jeho vlivu na lidské tělo.


Skafandr EVA (Extravehicular Activity) poskytne astronautům větší mobilitu a nejmodernější helmový head-up displej a kameru. Dle popisu mise má také nové textilie, které lépe řídí teplotu a skafandry je možné vyrábět na různé typy těl, což zvyšuje jejich pohodlí. Tyto skafandry pak najdou využití i na misích na Měsíc a Mars. „Vybudování základny na Měsíci a měst na Marsu bude vyžadovat miliony skafandrů. Vývoj tohoto obleku a provedení vesmírné vycházky budou důležitými kroky směrem ke škálovatelnému designu skafandrů pro budoucí dlouhodobé mise, až se život stane multiplanetárním,“ uvedli představitelé mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze