Pomůže rozpoznávání obličeje ohroženým primátům?

Pomůže rozpoznávání obličeje ohroženým primátům?
  • Badatelé si nyní mohou držet přehled o populaci primátů v dané oblasti porovnáním jejich snímků s databází
  • V současnosti umí technologie rozpoznat pouze obličeje šimpanzů, kočkodanů a lemurů

Technologie rozpoznávání obličeje nabírá na popularitě. Třeba v našich telefonech ji nacházíme stále častěji, ale tato technologie se nemusí vztahovat nutně jen na lidi. Proto byl skupinkou badatelů vytvořen systém rozpoznávání obličejů jménem PrimNet, který by měl pomoci zachránit ohrožené primáty v divoké přírodě. Systém na bázi strojového učení umožní vědeckým pracovníkům, aby si udrželi přehled o šimpanzích, kočkodanech a lemurech. Postačí jednotlivá zvířata nafotit pomocí speciální androidí aplikace. Ta přiřadí fotografii konkrétnímu zvířeti v databázi, které už zná, nebo najde pět nejbližších shod.

PrimeNet aplikace na rozpoznání primátů
PrimNet, aplikace na rozpoznání primátů

Jedná se tedy o mnohem šetrnější způsob sledování populace primátů než neustálé navlékání různých sledovacích zařízení, což může být pro zvířata velmi stresující a mohou si dokonce i ublížit. Systém PrimNet byl trénován rozpoznáváním tisícovek různých referenčních fotek primátů. To je těžší úkol, než se může na první pohled zdát, jelikož je nespočet variací srsti, barev, očí a dalších. Proto musel tým vývojářů systému trochu vypomoci a manuálně označit oči a tlamu zvířat.

Problém byl v tom, že technologie rozpoznávání lidského obličeje je až moc přesná. Badatelé potřebovali, aby se rozpoznání netýkalo je určitého jedince, ale aby bylo trochu obecnější. Tedy pravý opak toho, co bychom chtěli my u svých telefonů. V praxi má zatím PrimNet s jeho aplikací přesnost rozpoznání vyšší jak 90 procent. Vývojáři však doufají, že rychle systém ještě více vyladí a přidají rozpoznání více druhů primátů. Následně chtějí dát veřejně k dispozici zdrojový kód, aby se mohla tato technologii ještě více rozšířit a zachránit tak možná i řadu primátů ze zajetí pytláků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze