Pozitivní recenze, ale špatný produkt? Možná jste se stali obětí astroturfingu

Pozitivní recenze, ale špatný produkt? Možná jste se stali obětí astroturfingu
Fotografie: pixabay.com
  • Jedná se o klamavou reklamu, kdy dané osoby, či podvodné účty, doporučují zakoupení výrobku, který neodpovídá popisu
  • Nejčastěji se s ním setkáme na sociálních sítích, kde nám výrobky nabízí influenceři, nebo se nám zobrazuje reklama jen s pozitivními komentáři
  • Odhalit klamavou reklamu je těžké a je tak potřeba dávat pozor na to, co na internetu kupujete

Možná se v tom také vidíte – objednali jste si zboží na internetu, protože jste narazili na skvělé recenze a prostě ten přípravek musíte vyzkoušet. Na takové výrobky narazíte prakticky denně, ale jejich vychvalování na internetu ani zdaleka neodpovídá realitě a bohužel se o tom přesvědčíte až když jej obdržíte. Tomuto stylu klamavé reklamy se přezdívá astroturfing.

Co přesně znamená astroturfing?

Jedná se o klamavou reklamu. Výrobce používá známé osobnosti – většinou influencery – aby propagovali jejich výrobky. Může se také jednat podle brightsocialagency.com o reklamu, která se vám zobrazí a v komentářích se dočtete jenom kladné informace o tom, jak je výrobek skvělý a jak jej využívají každý den a objednávají další. Cílem není nic jiného než vás přesvědčit o tom, že jej musíte také hned vlastnit.

Astroturfing v posledních letech neustále stoupá, jelikož čím dál více lidí žije online a vyhledává informace na internetu. Sociální sítě jsou také výborným cílem těchto prodejců, jelikož zde bývá obrovský dosah. Navíc velké množství kladných komentářů v lidech vyvolává pocit, že přece není možné, aby tolik lidí bylo zaplaceno pro klamavou reklamu. Své opodstatněné místo mají i komentáře, kde se píše, že si zboží zrovna někdo objednal – i tato informace vás popostrkuje zboží zakoupit.

Jak jej odhalit?

Bohužel je to mnohdy opravdu těžké. Ti, co se již napálili a napsali reálnou zkušenost s výrobkem, jsou většinou blokováni, nebo jsou jejich komentáře mazány. Nelze se už ani příliš spoléhat na profily komentujících, jelikož je většinou někdo spravuje, a tak se může zdát, že se jedná o opravdový profil. Podle theguardian.com jsou tyto účty udržovány i automatickým přeposíláním obsahu, což ještě posiluje dojem reálného účtu. Všeobecně je dobré zbystřit v okamžiku, kdy je vám nabízeno jakékoliv zboží, které zaručuje prakticky zázrak a je jediné svého druhu.

Další známkou astroturfingu je, že v komentářích nenajdete ani jeden špatný komentář a ani jeden neutrální. Proto pokud vás zboží zaujalo, nepropadejte pocitu, že to musí být skvělý výrobek a musíte jej hned mít, ale zkuste zapátrat i jinde na internetu a dohledat další recenze, případně informace o prodejci. Pokud nic nenajdete, je to také známka toho, že se nejspíše nejedná o poctivého prodejce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze