Překvapivý objev by mohl dokazovat přítomnost života na Venuši

Překvapivý objev by mohl dokazovat přítomnost života na Venuši
Fotografie: nasa.gov
  • V atmosféře byly nalezeny molekuly fosfanu
  • Ten je jedním z indikátorů přítomnosti života
  • Samotný život však nedokazuje
  • NASA bude atmosféru dále zkoumat

Venuše obvykle figuruje jako odstrašující případ nezřízeného skleníkového efektu. Vysoká teplota i tlak a agresivní atmosféra plná kyselin znamená náročné prostředí i pro vesmírné sondy, a tak se pozornost výzkumníků upírá raději k Marsu, kde je naděje na nalezení života nebo jeho pozůstatků přeci jenom větší.

O to zajímavěji působí zpráva NASA, která učinila zajímavý objev v atmosféře Venuše. Konkrétně se jedná o vzácné molekuly fosfanu. Na zemi tento plyn vzniká buďto průmyslově, anebo jako následek metabolismu anaerobních mikroorganismů.

Vědci zkoumali i jiné způsoby (např. vulkanickou činnost), jak by se mohlo takové množství fosfanu dostat do atmosféry, ale pořád nejsou schopni přijít s rozumným vysvětlením, i když teorie existují.

Jak by tedy vypadali venušané?

Vědci samozřejmě mírní nadšení z toho, že se podařilo odhalit mimozemský život. Fosfan je podle nich pouze jedním z příznaků přítomnosti života, ne jeho potvrzením. Nicméně pokud by vznikl skutečně jako produkt mikroorganismů, pak by se pravděpodobně jednalo o jednobuněčné organismy vznášející se v atmosféře ve výšce padesáti kilometrů, kde je přijatelný tlak i teplota. Nicméně to nevysvětluje fakt, jak jsou mikroorganismy schopné vypořádat se s agresivitou kyseliny sírové.

NASA tedy slibuje další a důkladnější průzkum chemie atmosféry Venuše, která by měla vzrušující teorii o mimozemském životě potvrdit, nebo vyvrátit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze