Proč na ISS pěstují chilli papričky?

Proč na ISS pěstují chilli papričky?
Fotografie: Hari Krishnan, unsplash.com
  • Jsou bohatým zdrojem vitamínu C
  • Jsou vhodné, protože pobyt ve vesmíru otupuje smysly
  • Mají i další zajímavé vlastnosti

Experimenty s rostlinami patří k základním kamenům vědy provozované na oběžné dráze Země. Na Mezinárodní vesmírné stanici tak vyklíčila a vyrostla už spousta rostlin. Po prostých začátcích začali vědci zkoumat i hospodářsky významné rostliny, jinými slovy takové, které se dají v rámci experimentu i sníst, což je zároveň vítané obohacení jinak fádní kosmické stravy.

Po pokusech s listy lociky a dalšími saláty z let 2015 a 2016 přijde nyní na řadu něco pikantnějšího. Konkrétně čili papričky, jak typicky červené, tak zelené. Může se to zdát jako rozmařilost, ale má to racionální opodstatnění. Papriky obecně obsahují velké množství vitamínu C. Daleko důležitější je, že vedlejším efektem mikrogravitace je nejenom ochabování svalů, ale i chuti a čichu. V kombinaci s konzervovaným jídlem to psychické pohodě astronautů zrovna neprospívá.

Experiment zahrnuje celkem 48 rostlin, které porostou po několik následujících měsíců. Podle NASA to bude nejdelší a nejsložitější pokus s rostlinami, jaký kdy ve vesmíru proběhl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze