Trochu jiný salát a rajčata. Čínští astronauti se pochlubili sklizní z vesmíru

Trochu jiný salát a rajčata. Čínští astronauti se pochlubili sklizní z vesmíru
Fotografie: Leilani Angel, unsplash.com
  • Astronauté sklidili salát, cherry rajčata a cibuli
  • Stejné zařízení mezitím fungovalo na zemi pro kontrolu odchylek
  • V dalším kroku se výzkum zaměří na masové pěstování, které bude nezbytné pro delší pobyt ve vesmíru

S pomalu klesajícími teplotami je letošní zahrádkářův rok u konce. Člověk tak může začít rekapitulovat, jak se mu dařilo. Letošní teplé počasí přálo mnoho druhům zeleniny, ale na druhou stranu to znamenalo zvýšené nároky na zálivku. Svými pěstitelskými úspěchy se na čínské televizi cctvplus.com pochlubili i čínští astronauti ze Šen-čou 16, kteří se nedávno vrátili na Zemi za lehce dramatických okolností.

Astronauté se ve vesmíru věnovali mimo jiné pěstování zeleniny pomocí dvou sad specializovaného vybavení. První z nich zahájila provoz v červnu a sklidila čtyři várky salátu. Druhá byla uvedena do provozu v srpnu a sloužila pro pěstování cherry rajčat a zelené cibule.

Tento přístroj na pěstování zeleniny je klíčovou součástí celého systému řízení životního prostředí a podpory života a ve vesmíru se používá k ověření příslušných technologií. V budoucnu se zaměříme na rychlé a rozsáhlé pěstování,“ uvedl Yang Renze, výzkumný pracovník z Čínského střediska pro výzkum a výcvik kosmonautů.

Středisko také zřídilo repliky zařízení na Zemi, což vědcům umožňuje porovnávat výsledky a přesněji analyzovat rozdíly v růstu rostlin ve vesmíru a na Zemi. Podle vědců je to součást dlouhodobého plánu, který má pomoci při průzkumu hlubokého vesmíru.

Čína se snaží vyslat na Měsíc dvojici astronautů do roku 2030. V příštím desetiletí také plánuje vybudovat měsíční základnu nazvanou Mezinárodní lunární výzkumná stanice. Přistání na Marsu s posádkou zatím nemá pevný termín, ale Rudá planeta byla označena za budoucí cíl čínských kosmických letů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze