NASA zjistila, jak správně pěstovat rostliny ve vesmíru

NASA zjistila, jak správně pěstovat rostliny ve vesmíru
Fotografie: NASA
  • Projekt Glenn’s Plant Water Management se zaměřil na správné zalévání a provzdušňování rostlin
  • Je součástí výzkumu, jehož cílem je zjistit, jakou stravu by měli astronauté konzumovat při misích na Měsíc a Mars

Zajistit rostlinám dostatečnou výživu není hračka. S takovým úkolem mívají problém i farmáři na Zemi, natož ve vesmíru. NASA ale po dokončení programu Glenn’s Plant Water Management ví, jakým způsobem rostliny zalévat i provzdušňovat.


Tento projekt je součástí již probíhajícího výzkumu, jehož cílem je zjistit, jakou stravu by měli astronauté konzumovat při dlouhých misích na Měsíc nebo Mars, které mohou trvat týdny, měsíce až roky. V minulosti NASA prokázala, že rostliny pěstované ve vesmíru jsou dobrým zdrojem potravy. Z pohledu zahradnictví je to možné, ale při předchozích výzkumech vědci zjistili, že zajistit dostatečnou hydrataci i adekvátní provzdušení je v nulové gravitaci opravdu těžké. Kořeny totiž rostou ve vesmíru odlišně.

Tým, který na Mezinárodní vesmírné stanici pracoval na projektu Glenn’s Plant Water Management, se zaměřil na dvě možnosti, kterými rostliny mohou přijímat živiny. První je klasické zasazení rostlin do půdy, druhou je hydroponie, tedy pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Kvůli praktičnosti byly ale při výzkumu použity rostliny uměle vytvořené. S výzkumem pomohl ovocný punč a cukr. Obarvená tekutina byla při absorbování umělou rostlinou snadno rozpoznatelná a sběr dat se soustředil právě na vizuální aspekty experimentu, podle kterých lze určit, jak dlouho a kolik vody rostliny absorbují.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze