Produkty značky Olaplex způsobují vypadávání vlasů

Produkty značky Olaplex způsobují vypadávání vlasů
Fotografie: unsplash.com
  • Olaplex vyrábí a prodává šampony, kondicionéry a kůry na vlasy
  • 28 žen podalo na tuto značku hromadnou žalobu
  • Produkty ženám způsobily vypadávání vlasů a další problémy s pokožkou
  • Žaloba uvádí, že Olaplex používá škodlivé chemikálie
  • Značka se proti tvrzení ihned ohradila

Značka Olaplex je v Česku známá především pro vlasovou kosmetiku. Značka vyrábí a prodává šampony, kondicionéry a kůry na vlasy, které opravují poškozené a rozbité vazby ve vlasech způsobené tepelným nebo mechanickým poškozením. 28 žen však na tuto značku nyní podalo hromadnou žalobu. Produkty jim podle nich způsobily vypadávání vlasů a několik dalších problémů s pokožkou hlavy. Ženy požadují od firmy odškodné ve výši 70 tisíc dolarů (více jak 1,5 milionu korun).

V žalobě se uvádí, že Olaplex používá škodlivé chemikálie, které ženám kromě vypadávání vlasů způsobily nepříjemné svědění, vyrážky, kvasinkovou infekci i otevřené rány a mozoly. Ženy trápily také bolesti a pálení pokožky. Firma na tuto žalobu okamžitě reagovala. Na Instagramu zveřejnila výsledky laboratorních testů, které dokazují, že výrobky jsou bezpečné. „Jsme připraveni rázně bránit naši společnost, značku a naše produkty proti těmto nepodloženým obviněním,“ uvedla firma v prohlášení. Olaplex zatím nestáhl z prodeje žádné produkty.

Značka Olaplex byla uvedena na trh v roce 2014 v Kalifornii. Většina produktů je volně dostupná. Některé z nich se doporučují používat až po konzultaci s kadeřníkem. Ve většině případů je používají lidé, kteří vlasy hodně zatěžují, například drastickým zesvětlením. Firma používá patentované složky, které prošly klinickými testy. Výrobky používá také mnoho kadeřnických salónů po celém světě. Podle bbc.com Olaplex podporuje i mnoho celebrit, jako je herečka Drew Barrymore.


Ženy, které firmu žalují, uvádějí, že nyní mají na hlavě plešatá místa. Navíc jsou jejich vlasy suché, krepaté a lámou se. Advokátní kancelář Law Centre of Amy E. Davis, která je zastupuje, dokonce zveřejnila fotky jedné z nich. Na nich jsou vidět plešatá místa. Žaloba také tvrdí, že produkty Olaplex obsahují lilial a panthenol – chemické sloučeniny, které mohou vést ke ztrátě vlasů a k zanícené, puchýřovité nebo šupinaté pokožce. Evropská unie (EU) zakázala používaní látky lilial neboli Butylbenzyl Methylpropional v březnu loňského roku. Měla negativní vliv na plodnost. Do té doby se lilial převážně používal v kosmetice jako parfémová složka. Olaplex tvrdí, že lilial přestal používat u výrobků po celém světě.

Právníci, kteří na případu pracují, pečlivě zvážili všechny další faktory, které mohly vypadávání vlasů a poškození pokožky způsobit. Uvedli však, že na vině jsou právě výrobky Olaplex. Firma to popřela a trvá na svém tvrzení, že výrobky žádné problémy nezpůsobují. K celé kauze se na Twitteru vyjádřila i generální ředitelka společnosti JuE Wong, která s poškozenými ženami soucítí, ale upozorňuje, že její produkty za tento problém nemohou.

Diskuze ke článku
Daniela Weselowski
Daniela Weselowski
Bohužel mohu přesně potvrdit na svém příkladu - před Olaplexem vlasy do pasu v dobré kondici, po Olaplexu ulámané a krátké na ramena. Dlouhou dobu jsem nerozuměla proč se tak stalo, nicméně jediná změna byla počátek užívání Olaplexu, takže mám aktuálně již jasno, s Olaplexem končím.
Jana Váňová Trikalová
Jana Váňová Trikalová
Překvapuje mě, proč mezi nežádoucí látky patří dle článku panthenol!
Vždyť se dává do mnoha šamponů a perorálních preparátů na posílení pleti, nehtů a vlasů!

Lilial je ok, tam souhlasím, je dobře, že se přestal používat.
Ohledně plodnosti - velkým rizikem jsou měkčené plasty s ftaláty (hlavně pro chlapečky) - a že těch věcí kolem je! Viz podlahy, necertifikované plastové hračky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze