Nehty a vlasy vám rostou i několik dnů po smrti. Opravdu?

Vyvracíme nejčastější mýty
Nehty a vlasy vám rostou i několik dnů po smrti. Opravdu?
Fotografie: unsplash.com
  • Jakmile dojde ke smrti, není možné, aby vlasy, nehty a vousy dále rostly
  • Dochází však ke scvrkávání kůže, čímž se může zdát, že jsou nehty či vlasy delší
  • K jejich růstu je zapotřebí glukóza a kyslík, což po smrti není možné

Slyšeli jste někdy, že vlasy a nehty rostou ještě několik hodin, případně i dnů po smrti? Tento mýtus má biologický základ, ale není pravdou. Po smrti buňky v těle umírají různou rychlostí. Nejedná se ale o hodiny, nýbrž o minuty, což vylučuje možnost toho, aby vlasy a nehty nadále rostly. Co je tedy původem tohoto mýtu?

Dehydratace těla

Proč se může zdát, že po smrti stále rostou vlasy a nehty, je postupná dehydratace těla. Jak uvádí výzkum z roku 2007, vysušování a následné stahování kůže způsobuje optický klam, díky kterému se může zdát, že vlasy a nehty narostly i po smrti. Růst však reálně není možný, jelikož je k tom potřeba i hormonální regulace, která růst usměrňuje.

Podle livescience.com průměrně nehty denně povyrostou o 0,1 mm a pro růst potřebují glukózu, tedy cukr, který se po smrti již nemá jak přeměňovat na energii. Fyziologicky tak není možné, aby nehty i po smrti nadále rostly.

Ruce

Podobné je to i u vlasů. Každý vlas je na hlavě umístěn ve folikulu, který řídí i jeho růst. Aby mohly vlasy růst, je nezbytné, aby vznikaly nové buňky – ty ale potřebují ke svému dělení energii a kyslík. Jakmile však přestane bít srdce, kyslík se již nemůže dostat do těla a tím je růst ukončen. Stejné je to podle bbc.com i u vousů, kdy se může zdát, že jsou delší. Vysvětlení však opět hledejme v dehydrataci těla, kdy se kůže scvrkává.

Jak se na tento mýtus přišlo?

Možná si kladete otázku, jak tento mýtus vůbec vznikl. Je totiž zvláštní, že by někdo pozoroval mrtvé a sledoval, jestli jim rostou vlasy, nehty a vousy. Odpověď je jednoduchá – je to běžná otázka studentů, kteří jsou přítomni u pitvy, nebo se zúčastňují její přípravy. Postupným vysycháním kůže tak mohou nabýt dojmu, že mohly vlasy, nehty i vousy povyrůst. Mýtus může také pocházet od zaměstnanců, kteří připravují zesnulé k poslednímu rozloučení, jelikož je oblékají a češou.

Co se stane s tělem, když zemřeme?

Jako úmrtí člověka je označován okamžik, kdy veškeré fyziologické funkce v těle přestanou fungovat a naposledy vydechneme. Srdce přestane bít a přestanou se tak okysličovat veškeré buňky v těle, čímž začne docházet k odumírání. Podle my.clevelandclinic.org se tělo začne postupně měnit. Dojde k uvolnění svalů, a to i těch, které při životě neovládáme vůlí a k ochabnutí kůže.

Postupně začne klesat tělesná teplota, která se přizpůsobí okolní a krev se začne hromadit na spodní straně těla, jelikož přestane v těle proudit. Po smrti také dochází ke ztuhnutí těla – to ale trvá jen několik dní po smrti, než se tkáň začne rozkládat. Ať už se smrti bojíme, nebo ne, je to přirozená součást života, které se nikdo nevyhne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze