Projekt Mars One nepřekvapivě skončil. Ale naučil nás snít

Glosa
Projekt Mars One nepřekvapivě skončil. Ale naučil nás snít
Fotografie: Mars One

Je to zpráva, která minulý týden tak trochu zapadla. Každý ji totiž tak trochu čekal. Když totiž sebevědomě prohlásíte, že jako první dostane na Mars člověka holandský startup, navíc to bude dobrovolník z lidu, a na rudé planetě už zůstane a na základě všeho vznikne reality show, nemůžete čekat úspěch.

Projekt Mars One sestával ze dvou subjektů. Prvním je nizozemská nezisková organizace Mars One Foundation, která pokračuje dál, zatímco Mars One Ventures se sídlem ve Švýcarsku postihl krach. Ten přitom mnozí předpovídali už od začátku. V podání Mars One totiž vypadala cesta na rudou planetu velice jednoduše. Stačilo vybrat dost peněz v prvotním crowdfundingu (nakonec se sešel jenom milión dolarů), vybrat dobrovolníky a vydat se na jednosměrnou cestu. Zbytek peněz se pak začne valit sám v rámci prodeje práv k reality show i reklamních předmětů a od dalších sponzorů.

Nic z toho se samozřejmě nepovedlo. Můžeme už jen diskutovat, jestli to byla jen neuvěřitelná naivita tvůrců projektu, nebo od začátku dobře promyšlený podvod. Zkusme se spokojit s vágním tvrzením, že pravda je někde uprostřed, nebo spíš tam někde venku, a raději se zamysleme, co nám i přes zjevné selhání projekt Mars One přinesl.

Per aspera ad astra

Od posledního milníku v dobývání vesmíru v podobě cesty na Měsíc uplyne letos neuvěřitelných padesát let. Další velký okamžik nastal v následující dekádě, kdy odstartovaly dvě vesmírné sondy Voyager, které po čtyřiceti letech opustily sluneční soustavu. Jistou naději pak představovaly raketoplány, ale z původně plánovaných padesáti startů ročně nakonec nezbylo skoro nic. Peníze se totiž vždy dají lépe utratit tady na Zemi.

Takže zatímco sondy létají na Mars nebo na asteroidy, lidská posádka se spokojí s výlety na „předzahrádku“ v podobě ISS. Jakýkoli další nápad je příliš komplikovaný nebo příliš drahý, což zní obzvláště nelibě v porovnání s projevem Kennedyho z roku 1961, kde sliboval let na Měsíc právě proto, že je složitý a nebezpečný.

Mars One přinesl mnoho zajímavých vizualizací. Nic víc po něm asi nezůstane.

Svět zkrátka potřebuje snílky. A zatímco Elon Musk nechává snít ty majetnější, Mars One vybíral dobrovolníky bez ohledu na jejich finanční zázemí. Do užšího výběru se tak dostala i Češka Lucie Ferstová, ze které se stala svým způsobem celebrita, i když na Mars nikdy nepoletí.

Takže i kdyby to byl všechno jen „podvod století“, otevírá zajímavé otázky. Třeba proč jsme na Mars ještě neletěli. Každý z posledních amerických prezidentů deklaruje, že by Američané měli být první, ale namísto toho nasměruje tok peněz ze státního rozpočtu tu na zdravotní péči, tu na stavbu zdi a tak dále. Panují tak obavy, že by NASA v současné kondici nezvládla ani cestu na Měsíc, pokud by měla. Všem lidem na Zemi tak nezbude nic jiného než představy, i když v tomto případě to byla docela drahá lekce snění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze