Společnost Virgin Galactic byla po posledním letu uzemněna. Co se stalo?

Společnost Virgin Galactic byla po posledním letu uzemněna. Co se stalo?
  • Při posledním letu odpadl z nosného letadla vyrovnávací kolík
  • Jeho ztráta ale nijak neohrozila cestující ani posádku
  • Incident nyní vyšetřuje FAA a až následně může být obnovena licence ke startům

Virgin Galactic letos poprvé vynesl do vesmíru čtyři cestující 26. ledna. Ačkoliv let proběhl bez potíží, společnost později oznámila, že na základě rutinních poletových kontrol zjistila, že se za letu od nosného letadla VMS Eve oddělil zarovnávací kolík. Na základě tohoto zjištění pak společnost kontaktovala Federální úřad pro letectví (FAA), který nyní provádí přezkoumání.

Galactic 06 byl bezpečný a úspěšný let, který byl proveden v souladu s přísnými letovými postupy a protokoly společnosti Virgin Galactic. Oddělený vyrovnávací kolík v žádné chvíli nepředstavoval bezpečnostní dopad na vozidla nebo posádku na palubě. K letům Virgin Galactic dochází ve vymezeném vzdušném prostoru a na specifických geografických místech startu, která kontrolují nebezpečí pro lidi nebo stavby na zemi,uvedl Virgin Galactic v tiskové zprávě s tím, že nosné ani vesmírné letadlo nebylo nijak poškozeno.

Kolík zajišťuje rovnováhu mezi nosným letadlem Eve a vesmírným letadlem VSS Unity, které je při startu umístěno pod křídlem. Nenese však váhu Unity a nemá ani žádný vliv na jeho funkce ve chvíli, kdy je uvolněno z pod křídla. FAA má však povinnost prověřit veškeré takové nehody, stejně jako společnost měla povinnost o nahlášení. Podle CNN dostal Virgin Galactic několik nápravných opatření, které musí splnit pro to, aby mu byla obnovena licence na komerční starty.


Společnost minulý rok po dokončení testovacích letů zahájila komerční lety s platícími zákazníky. Každý měsíc byla schopna jednoho letu se třemi cestujícími a instruktorem astronautů, který ještě prověřoval průběh letu. Poslední let pak již proběhl bez instruktora, čímž si společnost zvedla počet platících zákazníků na čtyři. První letenky ale začala prodávat už v roce 2008, a tak někteří čekají na let už více jak 15 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze