První zařízení s HarmonyOS není smartphone, ale 55" 4K televize od Honoru

3
První zařízení s HarmonyOS není smartphone, ale 55" 4K televize od Honoru
  • Televize se chlubí IPS panelem o maximální svitivosti 400 nitů a jemným rozlišením 4K
  • Uvnitř najdeme čip s neuronovým enginem, jenž podporuje umělou inteligenci
  • Vybavenější verze Pro se chlubí vysouvací kamerkou po vzoru moderních smartphonů

Odhalení první chytré televize od Honoru proběhlo 10. srpna na vývojářské konferenci „Huawei Developer Conference“ v čínském Tung-kuanu a kromě samotného představení nechybělo ani již obligátní bilancování úspěchů a plánů do budoucna, kdy zástupce společnosti naznačil úmysl posílit offline prodeje.

Honor Vision (Pro)

Jakmile se však strhla všechna pozornost na televizor s názvem Honor Vision (Pro), dozvěděli jsme se řadu zajímavých informací. Nejedná se totiž pouze o chytrou televizi, ale o jakousi prodlouženou ruku smartphonu, který v lecčem dokáže nahradit. Honor Vision (Pro) zároveň představuje první vlaštovku zařízení s nedávno představeným proprietárním operačním systémem HarmonyOS, o kterém se začalo více diskutovat v souvislosti s několika měsíci trvající kauzou Huawei.

Honor Vision (Pro) kladě také velký důraz na prohlubování a zlepšování vztahů s přáteli a rodinou a televize se má podle slov George Zhaa, prezidenta Honoru, stát klenotem každého pokoje v domácnosti.

Použitý IPS panel se chlubí jemným rozlišením 4K, maximální svítivostí 400 nitů, pozorovacími úhly 178 stupňů nebo certifikací obrazu nezávislým zkušebním ústavem TÜV Rheinland. Na obrazové kvalitě se výrazně podílí rovněž nový osmijádrový procesor Honghu 818. Během představení byla například demonstrována ukázka technologie MEMO (Motion Estimate and Motion Compensation), která dokáže vytáhnout detaily z obrazu i v momentech, kdy jsou rozmazané (typicky rychlé akční scény). Nechybí však pochopitelně ani HDR, redukce šumu nebo pokročilé ztmavování obrazu. Významnou roli hraje také čip HiSilicon Hi1103, jenž podporuje 2,4 i 5GHz Wi-Fi s rychlostí stahování až 1,7 Gbps.

Po designové stránce se Honor Vision (Pro) opravdu povedl, což dávalo patřičně najevo i obecenstvo v sále. Výrobce vsadil na klasický design s nožičkami a extrémně tenkými rámečky, díky čemuž nabízí obrazovka 94% poměr k přední ploše televizoru. Tloušťka 6,9 milimetrů v nejtenčím bodě pak naznačuje, že Honoru Vision to bude slušet nejen na podstavci, ale i když bude zavěšený na stěně. U varianty Pro navíc v rámečku najdeme vysouvací kamerku po vzoru mnoha nových smartphonů (namátkou třeba Huawei P smart Z), která je určena pro videohovory a je schopna přenášet obraz v kvalitě 1080p nebo změnit náklon dle potřeb uživatele. Čipset HiSilicon Hi3516DV300 s neuronovým enginem zase umožňuje využití umělé inteligence k pokročilému rozpoznávání obličeje a vysouvací mechanismus má uživatelům dopřát dostatek soukromí.

Během představení byla odprezentována rovněž série videí, jež kladly důraz na zlepšení komunikace mezi mladým párem a starými rodiči – ti měli díky televizoru Honor Vision Pro možnost naživo vidět vnučku, jakoby se všichni nacházeli v jedné místnosti. Zároveň byla předvedena ukázka přenosu obrazu z dronu na obrazovku televizoru v reálném čase či možnost kompletně ovládat Honor Vision pomocí smartphonu. Díky funkci Magic-link lze streamovat videa z telefonu do televizoru v kvalitě až 1080p. Přenos obsahu na obrazovku televizoru navíc probíhá jednoduchým přiložením smartphonu k NFC čipu, který se může nacházet například na stolku u sedačky, ze které se uživatel na televizi dívá.

Standardní verze televizoru Honor Vision (bez vysouvací kamerky) je v současnosti již v prodeji na eshopu prodejce vmall za 3 799 čínských jüanů (necelých 15 tisíc korun i s DPH). Vylepšená Pro varianta s kamerkou, šesticí reproduktorů namísto čtyř a dvojnásobným interním úložištěm (32 GB) půjde do prodeje 15. srpna s cenovkou 4 799 jüanů, tedy zhruba za 19 tisíc korun i s daní.

Diskuze ke článku
Filip
IPS panel s edge ledem se svítivostí 400 nit? A jak může někdo myslet, že tv zvládne kontrast a černou když má edge led, tady se nedá mluvit o "pokročilém lokálním stmívání". " Jemné 4k" má dnes téměř každý televizor, takže se není moc čím chlubit. Navíc ta tv je 50hz s 8bit takže vyšší barevné spektrum (HDR) nezvládne, nehledě na to, že k tomu je potřeba alespoň 1000nit. A design má jak low cost samsung 55ru7172. Jen kupujte lidičky.
Pes
Myslel jsem, že Harmony OS je opensource, ale v článku píšete, že je proprietární. Myslím, že máte v článku chybu.
mato
No a na akom základe je teda ten HarmonyOS postavený? Linux? To sa mi zdá ako zaujímavá informácia, ale zatiaľ som ju nikde nezachytil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze