Mise DART se blíží ke konci. Kosmická loď brzy narazí do asteroidu

Mise DART se blíží ke konci. Kosmická loď brzy narazí do asteroidu
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď DART by měla do Dimorphosu narazit 26. září
  • Od lodi se odpojil CubeSat nazvaný LICIACube, který bude vše monitorovat
  • V době nárazu bude asteroid vzdálený asi 11 milionů kilometrů od Země

NASA odstartovala misi DART (Double Asteroid Redirection Test) 24. listopadu 2021. Jejím cílem je narazit do měsíce Dimorphos planetky Didymos a zjistit, zda by bylo možné v budoucnu vychýlit vesmírné těleso, které by mířilo na naši planetu a mohlo by ji zničit. Sonda odstartovala z Vandenbergovy letecké základy v Kalifornii na nosné raketě Falcon 9 a svého cíle by měla 610kg kosmická loď dosáhnout 26. září.

Pokud bude mise úspěšná, podaří se kosmické lodi vychýlit Dimorphose z oběžné dráhy Didymosu. Jak moc změní jeho oběžnou dráhu, to však bude možné zjistit až za několik let. Ve chvíli, kdy kosmická loď narazí do asteroidu, bude se kolem pohybovat také CubeSat LICIACube, který bude v reálném čase sledovat tento experiment a umožní ho také vidět lidem na Zemi.


LICIACube je italská družice vážící asi 14 kilogramů o velikosti kabelky, která byla součástí kosmické lodi DART do 11. září. V ten den se od ní odpojila a má 15 dní na to, aby se pomocí trysek dostala do bezpečné vzdálenosti (asi 1 000 km), kde bude náraz pozorovat. LICIACube na rozdíl od kosmické lodi DART do asteroidu nenarazí a proletí jak kolem Didymosu, tak i Dimorphosu a bude pokračovat ve sledování pokusu. „Cubesat nasměruje své kamery na asteroid, ale také na DART a pravděpodobně pořídí i nějaké snímky,“ uvedla pro space.com Elena Mazzotta Epifani, astronomka podílející se na misi LICIACube.

V době nárazu budou Dimorphos a Didymos asi 11 milionů kilometrů daleko od Země. Přibližně 3 minuty po dopadu se LICIACube přiblíží k Dimorphosu asi na 55 km a bude jeho povrch snímat dvěma kamerami po dobu 10 minut. Snímky poté pošle na Zemi. Mazzotta Epifani však uvedla, že získání všech dat může trvat i několik týdnů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze