Raketa od SpaceX vypustí lunární lander. Jeho cílem je přistání na Měsíci

Raketa od SpaceX vypustí lunární lander. Jeho cílem je přistání na Měsíci
Fotografie: ispace
  • Spacex bude vysílat start online
  • Lunární modul vlastní japonská společnost ispace
  • V modulu jsou uloženy dva malé rovery, které budou na měsíčním povrchu vypuštěny

Dnes v 9:39 SELČ vypustí SpaceX raketu Falcon 9, na které ponese první soukromou japonskou misi společnosti ispace. Mise nazvaná 1 Hakuto-R má za cíl přistát na Měsíci. Společnost má v plánu i následující mise, které budou na tuto navazovat. Uvnitř landeru jsou umístěné dva malé rovery. Jeden je provozován agenturou JAXA a druhý Spojenými arabskými emiráty (SAE). Kromě toho s sebou poveze i několik užitečných zařízení pro různé zákazníky.

Co má mise za úkol?


Přistávací modul by měl dorazit na povrch Měsíce v březnu 2023 a poté vypustit rovery. Rover vyvinutý vesmírným střediskem Mohammeda Bin Rashida v SAE váží pouhých 10 kilogramů a bude pořizovat fotografie a pomocí Langmuirovy sondy bude určovat elektronovou teplotu a hustotu měsíčního povrchu. Jeho mise by měla trvat 14 dní.

Raketa s sebou také ponese podle space.com CubeSat od NASA pojmenovaný Lunar Flashlight, který bude hledat vodní led uvnitř kráterů poblíž měsíčního jižního pólu. „Přinášíme na Měsíc doslova baterku – svítící lasery do těchto tmavých kráterů, abychom hledali definitivní známky vodního ledu pokrývajícího horní vrstvu lunárního regolitu,“ řekla Barbara Cohenová, hlavní řešitelka Lunar Flashlight.


Pro Falcon 9 to bude pátý start. Pokud by bylo nepříznivé počasí, start bude o jeden den odložen. Po startu se raketa vrátí zpět na Zemi asi po osmi minutách. 1 Hakuro-R bude vypuštěn 46 minut po vzletu a CubeSat o několik minut později. SpaceX začne online přenos vysílat asi 15 minut před startem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze