NASA zrušila misi VIPER. Rover měl hledat na Měsíci vodní led

NASA zrušila misi VIPER. Rover měl hledat na Měsíci vodní led
Fotografie: NASA
  • Ke zrušení došlo kvůli navyšování nákladů a odkladům startu
  • Rover měl přistát na jižním měsíčním pólu a hledat důkazy o vodním ledu
  • Nyní bude rozebrán a přístroje i komponenty budou použity na jiné mise

NASA v poslední době bojuje s rozpočtem, který se musí rozložit mezi všechny aktuální i plánované mise, u kterých není výjimkou, že se náklady navyšují. Úspor se jako první dotkla mise pro návrat vzorků z Marsu z roveru Perseverance, kdy NASA hledá úspornější řešení a nyní oznámila, že zcela ruší misi VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), která měla přistát na jižním měsíčním pólu.

Jako důvod zrušení uvedla zvýšení nákladů, zpoždění startu i budoucí riziko dalšího navýšení nákladů. Rover měl původně odstartovat v přistávacím modulu od společnosti Astrobotic na konci minulého roku v rámci iniciativy Commercial Lunar Payload Services (CLPS), ale NASA ještě v roce 2022 požádala o odklad z důvodu předletového testování landeru. Na to navazovala další zpoždění a VIPER tak měl odstartovat až v září 2025. Na Měsíci měl rover pracovat 100 dní a hledat vodní led pro budoucí astronauty misí Artemis.

Jsme odhodláni studovat a zkoumat Měsíc ve prospěch lidstva prostřednictvím programu CLPS. Agentura má naplánováno řadu misí k hledání ledu a dalších zdrojů na Měsíci během příštích pěti let. Naše cesta vpřed bude maximálně využívat technologie a práci, která šla do VIPER, a zároveň zachováme kritické finanční prostředky na podporu našeho robustního lunárního portfolia,“ uvedla přidružená administrátorka pro Ředitelství vědeckých misí Nicola Foxová.


Rover je již postaven, a proto NASA plánuje jej rozebrat a vědecké přístroje i díly použít pro další mise na Měsíc. Astrobotic bude ve své misi pokračovat i nadále, i když bez roveru VIPER. Start proběhne na podzim roku 2025 a společnost bude demonstrovat let landeru Griffin a jeho motorů. NASA bude nyní hledat alternativní metody, jak ověřit přítomnost vodního ledu v místech, kde vznikne měsíční základna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze