Čínský lunární rover funguje na odvrácené straně Měsíce už šest let

Čínský lunární rover funguje na odvrácené straně Měsíce už šest let
Fotografie: NASA
  • Rover Yutu 2 funguje na povrchu Měsíce už od roku 2019
  • Dokončil již 71. lunární den a ujel 1 613 metrů
  • Čína plánuje na rok 2026 misi Chang'e-7, která přistane na jižním měsíčním pólu

Čínský lunární rover Yutu 2 přistál na měsíčním povrchu v lednu roku 2019 a do dnešního dne je stále aktivní. Tato dlouhodobá mise z něj dělá nejdéle fungující lunární rover vůbec. Za dobu strávenou na Měsíci urazil 1 613 metrů a aktuálně se podle space.com nachází v kráteru Von Karman v pánvi South Pole-Aitken, která se nachází na odvrácené straně Měsíce.

Lunární rover se na Měsíc dostal v rámci mise Chang'e-4 a původně byla jeho životnost naplánována na pouhé tři měsíce. On ale nedávno dokončil svůj 71. lunární den a stále na Zemi zasílá snímky z měsíčního povrchu.

Podle globaltimes.com Yutu 2 během svého fungování nashromáždil cenné informace o povrchové morfologii Měsíce. Kromě Yutu 2 má Čína na Měsíci stále aktivní i přistávací moduly Chang'e-3 a Chang'e-4 a orbitery Queqiao a Queqiao-2, které jsou na oběžné dráze Měsíce.


Čína také plánuje na rok 2026 misi Chang'e-7, která bude mít za cíl jižní měsíční pól, kde bude hledat vodní led. Mise by měla být první, která vytvoří podmínky pro dlouhodobou lidskou přítomnost na Měsíci. Na toto místo směřuje i NASA s misemi Artemis. Jižní pól je totiž vhodný pro osídlení z důvodu, že se předpokládá, že v kráterech, které jsou trvale zastíněné, se nachází vodní led.

Osidlování Měsíce bude důležité i pro budoucí starty na Mars. Starty ze Země totiž vyžadují obrovskou sílu, která dokáže raketu vynést na oběžnou dráhu. Měsíc prakticky žádnou atmosféru nemá, a tak bude potřeba mnohem méně paliva pro to, aby se raketa dostala do hlubokého vesmíru. Základna na Měsíci by tak mohla sloužit i ke startům k Marsu. Tyto plány jsou ale zatím jen v začátcích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze