Kosmická loď se pomalu chystá k Jupiterovu měsíci Europa hledat vodu

Kosmická loď se pomalu chystá k Jupiterovu měsíci Europa hledat vodu
Fotografie: NASA
  • Inženýři v JPL budou po dobu dvou let montovat jádro kosmické lodi
  • Mise Europa Clipper by měla odstartovat v říjnu 2024
  • K měsíci Jupitera by se kosmická loď měla dostat v roce 2030 a hledat oceán pod ledovou krustou

Kosmická loď Europa Clipper od NASA se aktuálně nachází v zařízení pro montáž kosmických lodí v laboratoři Jet Propulsion Laboratory (JPL) v jižní Kalifornii. Přesněji se zde inženýři zaměřují na jádro kosmické lodi, které je 3 metry vysoké a 1,5 metru široké a přibližně další dva roky se bude nacházet v ultrahygienickém zařízení High Bay 1. Mezitím technici sestavují také kosmickou loď, aby mohla v říjnu 2024 odstartovat k Jupiterovu měsíci Europa.

Již delší dobu se vědci domnívají, že Europa pod obrovskou krustou ledu ukrývá vnitřní oceán, který by mohl být vhodný pro život. Kosmická loď by měla kolem měsíce podniknout téměř 50 průletů a shromáždit informace o měsíční atmosféře, jeho povrchu i vnitřku pomocí vědeckých přístrojů. Několik z nich již bylo dokončeno a budou instalovány v JPL. Mezi ně patří například přístroj pro detekci plazmatu (Plasma Instrument for Magnetic Sounding), širokoúhlá kamera Europa Imaging System nebo termovizní zobrazovací přístroj E–THEMIS.


Do High Bay 1 se také brzy přesune hliníkový elektronický trezor, který bude připevněn k hlavnímu tělu kosmické lodi a bude chránit elektroniku před zářením Jupiteru. Uvnitř jádra se také nachází dvě pohonné nádrže, které budou pohánět celkem 24 motorů v hlubokém vesmíru.

Inženýři předpokládají, že do konce tohoto roku bude dokončena většina letového hardwaru a všechny vědecké přístroje. Poté nastane fáze testů, aby si vědci byli jisti, že vše funguje, jak má. Jakmile Europa Clipper v říjnu 2024 odstartuje, bude mít před sebou cestu dlouhou 2,9 miliardy kilometrů. Než dorazí na oběžnou dráhu Jupiteru, bude to trvat šest let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze