Raketoplán Endeavour bude vystaven ve vědeckém muzeu v Los Angeles

Raketoplán Endeavour bude vystaven ve vědeckém muzeu v Los Angeles
Fotografie: NASA/Bill Ingalls
  • Raketoplán bude ve vzpřímené poloze v kosmickém středisku Samuela Oschina
  • Doposud byl vystaven ve vodorovné poloze v dočasné výstavní síni
  • Celkově letěl do vesmíru 25krát a Zemi obletěl 4 671krát

Raketoplán Endeavour je nejmladším z řad raketoplánů, se kterými NASA podnikala lety do vesmíru. Jeho poslední mise byla zahájena 16. května 2011 a trvala 15 dní. Raketoplán byl znovupoužitelný a celkem letěl do vesmíru 25krát. A právě tato kosmická loď byla po ukončení letů dopravena do přírodovědeckého centra v Los Angeles v Kalifornii a byla postavena do vzpřímené polohy, aby vypadala přesně tak, jako těsně před startem.

Podle vědeckého centra ale raketoplán nebude dalších několik let přístupný veřejnosti, a to z důvodu, že musí být nejdříve dokončeno letecké a kosmické středisko Samuela Oschina, kde bude Endeavour vystaven. Už jen převézt tak obrovský stroj potřebovalo dlouhé plánování. Raketoplán je dlouhý 37 metrů a včetně křídel je široký 24 metrů. Pro převoz tak posloužil upravený Boeing 747. Podle agentury AP byl raketoplán převezen již v roce 2012 a byl doposud vystaven ve vodorovné poloze v dočasné výstavní síni. Kosmické středisko je ve výstavbě od roku 2022.

NASA provozovala celkem pět raketoplánů a některé lety se navždy negativně zapsaly do historie. 28. ledna 1986 došlo jen těsně po startu k výbuchu raketoplánu Challenger, kde zemřelo sedm lidí. K další tragédii došlo v roce 2003, kdy se raketoplán Columbia vracel zpět na Zemi a při průletu atmosférou se rozpadl a všech sedm lidí na palubě zemřelo.


Poslední let raketoplánu Endeavour směřoval na Mezinárodní vesmírnou stanici, kam vezl zásoby a vybavení. Během svých 25 misí uletěl celkově 197 761 262 km a Zemi obletěl 4 671krát. Jeho poslední let byl ukončen 1. června 2011, kdy byla také ukončena éra raketoplánů, kterou nahradila až raketa Falcon 9 a kapsle Crew Dragon od SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze