IKEA FÖRNUFTIG
test

IKEA FÖRNUFTIG

Vyčistí vzduch, ne vaši peněženku

IKEA je všeobecně známá tím, že se snaží nabídnout výhodný poměr mezi kvalitou a cenou. Donedávna to platilo jen o nábytku, poté se ovšem začaly objevovat různé produkty chytré domácnosti, tedy bezdrátové nabíječky, spínače, ovladače, reproduktory a další. Tentokrát se IKEA pustila do segmentu čističek vzduchu, a to rovnou s modelem, který cenou téměř nemá konkurenci. Zda je nízká cena vykoupena citelnými ústupky prozradí recenze.

IKEA byla dlouhou dobu spojena s nábytkem za dostupnou cenu. Ikonická je nejenom společnost jako taková, ale i její prodejny, katalog (který však již nebude v tištěné podobě), švédské masové koule a mnohé další. Tradice se ovšem mají porušovat a s nástupem různých on-line prodejen s levným nábytkem začala IKEA své hlavní zaměření doplňovat. Třeba produkty chytré domácnosti, jak jinak než za příjemné ceny.

Setkat jste se mohli třeba s elektrickými roletami, spínači, přepínači, bezdrátovými nabíječkami, které byly dokonce ukryté i v nábytku. Dnes se s firmou IKEA pustíme do vod neprobádaných, tedy do segmentu čističek vzduchu. FÖRNUFTIG je čistička vzduchu, která vyjde na 1 290 Kč. Už to stačí na to, aby zaujala naši pozornost.

Technické parametry čističky IKEA FÖRNUFTIG

Rozměry (bez podstavce) 45 × 31 × 11 cm
Hmotnost 3,05 kg (s oběma filtry)
Příkon max. 14 W
Vhodný pro prostor do 8 až 10 m², max 120 m³
Počet rychlostí 3, stupeň 1,2 a 3 (maximální)
Minimální a maximální hlasitost 28/60 dB (měřeno metr od čističky)
Konektivita ne
Cena čističky 1 290 Kč
Cena filtrů 149 Kč (pevné částice), 249 Kč (eliminace plynů)

Obsah balení: vše připraveno

IKEA je IKEA a její balení je dost předvídatelné. I tentokrát tu máme nenápadnou bílou krabici s vyobrazeným produktem, tedy alespoň v linkách. Uvnitř krabice je čistička, filtr pevných částic, pár hmoždinek a také adaptér do sítě s kulatým konektorem. Kabel je pevně spojený s čističkou. Výhodou kabelu je, že ač je dlouhý, přebytečná délka se dá schovat do útrob čističky, stačí jej tam natlačit. Detail, ale potěší.

Samotná krabice má svůj význam. Když vystřihnete spodní část, získáte šablonu pro vyvrtání otvorů do zdi, pokud čističku budete na zeď umisťovat. Součástí balení je i trojice tyček z práškované oceli, které po sestavení vytvoří podstavec.

Součástí balení je zmíněný filtr pevných částic, který běžně stojí 149 Kč. Je vakuově balen, před použitím je třeba plast odstranit. Plynový filtr, který se vkládá pod filtr pevných částic, se dá zakoupit separátně za 249 Kč. I když koupíte vše naráz, vyjde čistička na necelých 1 600 Kč.

Konstrukční zpracování: zvláštně hezký kousek

Stačí se podívat na produktové fotografie a ihned pochopíte, že tohle nebude standardní čistička. Na první pohled to totiž vypadá, jako kdyby IKEA zaměnila fotografie s nějakým reproduktorem. Poté, co jsem zjistil, že takto je to opravdu správně, říkal jsem si, zda se mi líbí, nebo nelíbí. Jisté je, že emoce čistička vyvolává, nakonec jsem zakotvil u názoru, že je zkrátka „divně hezká“.

IKEA FÖRNUFTIG

Základ tvoří kvádr s rozměry 45 × 31 × 11 cm, tloušťka se však pozvolna zužuje, není stejná. Hmotnost činí jen zhruba 3 kg. Přední panel je snímatelný (stačí zatáhnout za štítek), jde o plast potažený něčím, co vypadá jako přírodní tkanina, i na dotek tak působí. Jde o 100% polyester. Zajímavá struktura i melír dodává čističce na unikátnosti. K dispozici je jak černá, tak bílá varianta, liší se však jen barvou bočních plastů, panel je stejný.

Design je vše, jen ne standardní.

Panel se do čističky zacvakne pomocí speciálních bodců. Tedy, spíše než zacvakne zasune, ještě lépe: napěchuje. Pod ním je filtr pevných částic (zachytává prach, vlasy, větší nečistoty), který snadno vytáhnete pomocí štítku. Samotný filtr je jinak zapasovaný ve výřezu, který jej pevně svírá. Pod tímto filtrem je ještě výřez pro menší filtr plynů (organické látky nebo formaldehyd), který se prodává samostatně. Čistička ale funguje i bez něj.

IKEA FÖRNUFTIG
Ovládací kolečko a indikátor výměny filtrů

Zajímavým detailem je vrchní „ucho“, které nám připomíná levné popruhy tašek přes rameno. Umožní čističku přenášet, když zvolíte podstavec, případně jej můžete sejmout, pokud bude čistička na stěně. IKEA, víme...

Je libo něco technického? Snad vám bude stačit kolečko na vrchní straně, kterým ovládáte režimy „vypnuto“ + rychlosti „1“ „2“ a „3“. Celé to působí až úsměvně, v době kdy testujeme čističky ovládané přes mobilní telefon klidně z druhé strany zeměkoule. Nechybí ani čidlo stavu filtrů, jde o diodou, která upozorní na nutnost výměny filtru. Pokud následně stisknete resetovací tlačítko pod snímatelným panelem, počítadlo se resetuje.

Sestavení podstavce ve vás vyvolá pocit nadějného konstruktéra.

Už několikrát jsme zmínili, že čističku můžete používat jak s podstavcem, tak na zdi. Na zeď je nutné ji přichytit pomocí šroubků a následně využít výseky na zadní straně, kterými se na šrouby usadí. Podstavec je nutné si složit, jde o dvě „nohy“ zasunuté do čističky a jednu tyčku, kterou obě nohy spojíte. Celé to vypadá dost nestabilně, ale světe div se, drží. Navíc si přijdete jako nadějný konstruktér, když se vám podaří nohy správně umístit a spojit. Kvalita matných plastů po obvodu a na zadní straně je průměrná, naštěstí nejsou tolik viditelné.

Líbilo se nám
  • svérázný design
  • pěkný „látkový“ panel
  • snadné ovládání
  • lehká výměna filtrů
  • používání s podstavcem, nebo na stěně
Nelíbilo se nám
  • panel by mohl držet pomocí magnetů
  • „ucho“ působí lacině
  • podstavec nevypadá stabilně

Funkce a ovládání: moc toho není

Teď jsem si uvědomil, že jsem vlastně téměř kompletně vyčerpal téma ovládání na předchozích řádcích. Ovládací kolečko je totiž jediným prvkem, kterým lze čističku ovládat. Stačí pootočit, nastavit vybraný stupeň a je hotovo. Existují 4 polohy, „vypnuto“, stupeň „1“, „2“ a „3“. Něco jako na ventilátoru. Na maximální výkon dokáže čistička vyčistit asi 120 m³ za hodinu a IKEA ji doporučuje do prostor velkých cca 8 až 10 m². Testoval jsem čističku v ložnici pro hosty, která má výměru asi 15 m² a stropy vysoké 3 metry, takže se dostáváme asi na 45 m³. Čistička by ji tedy měla zvládnout přefiltrovat 2,5× za hodinu. Pokud dodržíte oněch 10 m² a stropy máte vysoké zhruba 3 metry, zvládne to 4×, což je hodnota ideální i pro alergiky.

Na maximální výkon dokáže čistička vyčistit 120 m³.

Má to však své „ale“. Na maximální stupeň je čistička dost hlasitá (60 dB). To je hodnota, při které není příjemná ani konverzace a už vůbec ne sledování filmů nebo dokonce snad spánek. Většinou tedy nastavíte stupeň 2, na spánek stupeň 1, kdy zvládne čistička přefiltrovat pouze 25 m³/hod. V takovém případě už se využitelnost hledá trochu hůře. Nutno podotknout, že na stupeň „1“ je čistička velmi tichá (28 dB).

Výměna filtrů je snadná

Pojďme se tedy zamyslet nad využitím. FÖRNUFTIG se hodí do malých místností, například do ložnicí, dětských pokojů, menších obývacích pokojů nebo třeba na chodbičku. V dětském pokoji však většinou bude aktivní jen část dne, protože na maximální stupeň je dost hlasitá.

Ze zkušeností můžeme říci, že vzduch se zlepšil i v prostoru o výměře 15 m², ovšem čistička byla zapnutá na maximální stupeň a byly zavřené dveře, aby nerušila. Na nejvyšší stupeň pracuje s příkonem 14 W. V takovém případě doporučit lze, vyčistí místnost, ve které spíte, a na noc její chod ztlumíte na stupeň „1“.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • 3 různé režimy
Nelíbilo se nám
  • poměrně hlasitá
  • nižší účinnost

fZone.cz radí: je libo vzdálené ovládání?

IKEA FÖRNUFTIG není chytrá, respektive nelze ji ovládat skrze mobilní aplikaci. To je trochu škoda, zvláště když jsme na fZone.cz zvyklí testovat produkty chytré domácnosti. A to bychom nebyli my, abychom nevyzkoušeli nějakou formu „bastlení“.

Pokud už doma máte chytrou bránu Trådfri (v ceně 799 Kč), která patří k chytrým produktům značky IKEA, můžete si pořídit ještě chytrou zásuvku se stejným názvem za cenu okolo 250 Kč. Poté můžete čističku zapojit ovládat pomocí chytrých asistentů (Google Asistenta a Siri). Brána sama o sobě podporuje i HomeKit. Čističku lze tedy ovládat i na dálku, stačí dopředu sepnout vhodný režim (1,2, nebo 3) a poté jen na dálku aktivovat zásuvku. Pokud bránu od IKEA nemáte, můžete rovnou zakoupit některou z chytrých zásuvek, které fungují samy o sobě, bez nutnosti pořizovat spojující bránu.

Doporučit můžeme zásuvku od TP-Linku za zhruba 300 Kč, pokud máte Android, případně zásuvku Vocolinc za zhruba 700 Kč, pokud potřebujete napojení na Apple HomeKit. „Bastlit“ můžete ještě víc, kdy chytrou žárovku od TP-Linku můžete skrze Homebridge profil napárovat na chytrou Apple domácnost bez nutnosti kupovat jednou tak drahou zásuvku. Čistička + filtry + zásuvka vás tak vyjde celkem na 1 900 Kč, ovšem dostanete možnost vzdáleného zapínání/vypínání.

Závěr: najdete využití?

Čistička IKEA není špatná, musíte jí však najít využití. Nehodí se do velkých otevřených prostor, například do bytů loftového či mezonetového typu, kde chybí dveře. Pokud se rozhodnete čistit jednu menší místnost, například ložnici či kuchyni, smysl má. Když k tomu přičteme cenu, která je velice příjemná, a také povedený design, můžeme její nákup bez problému doporučit. Těší nás také cena náhradních filtrů. I pokud si koupíte oba filtry zároveň, zaplatíte 398 Kč, což je více než příjemné. Filtry navíc stačí vyměnit jednou za půl nebo 3/4 roku.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • skvělá cena čističky i filtrů
  • pěkný design
  • možnost zavěšení na zeď
  • dvě barevné varianty
  • možnost schovat přívodní kabel
  • indikátor výměny filtrů
Zápory
  • nepříliš vysoká účinnost
  • hlasitá (na maximální stupeň)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze