Ředitel OSN: lidstvo čelí kolektivní sebevraždě kvůli klimatické krizi

Ředitel OSN: lidstvo čelí kolektivní sebevraždě kvůli klimatické krizi
Fotografie: unsplash.com
  • O víkendu záchranáři bojovali s lesními požáry v Evropě a Severní Americe
  • V Berlíně se bude konat Petersberský klimatický dialog, kde budou ministři diskutovat o dopadech klimatické krize
  • V listopadu se bude v Egyptě konat Konference o změně klimatu (COP27)

„Polovina lidstva je v nebezpečné zóně kvůli záplavám, suchům, extrémním bouřím a lesním požárům. Žádný národ není imunní. Přesto nadále živíme svou závislost na fosilních palivech. Máme na výběr. Kolektivní akce, nebo kolektivní sebevražda. Je to v našich rukou,“ řekl ředitel Organizace spojených národů (OSN) António Guterres na setkání se ministry ze 40 zemí světa.

V Evropě a Severní Americe zuřily o víkendu lesní požáry. Ohroženo požárem bylo i archeologické naleziště Michu Picchu. Extrémní vedra v posledních měsících trhají rekordy po celém světě. Zasažená je také Indie a jižní Asie, sucha zdevastovala také části Afriky.


Ministři, kteří se sejdou v Berlíně na dvoudenní klimatické konferenci známé jako Petersberský klimatický dialog, budou diskutovat o extrémním počasí a dopadech klimatické krize, prudce rostoucích cenách fosilních paliv a potravin. Tato konference, kterou v posledních 13 letech svolává německá vláda, je jednou z posledních příležitostí k dosažení dohody mezi důležitými zeměmi před Konferencí OSN o změně klimatu (COP27), která se dle theguardian.com bude konat v listopadu v egyptském Sharm el-Sheikhu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze