Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice
Fotografie: unsplash.com
  • Celosvětová spotřeba vysoce zpracovaných potravin po celém světě roste
  • Kromě mrtvice a infarktu zvyšuje konzumace riziko vysokého krevního tlaku a anginy pectoris
  • Ultra zpracované potraviny často obsahují málo vlákniny a chybí v nich živiny, které jsou obsaženy v čerstvých nebo minimálně zpracovaných potravinách

Dvě nové studie ukázaly, že vysoce zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Podle Evropské rady pro informace o potravinách (EUFIC) celosvětová spotřeba vysoce zpracovaných potravin, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, polotovary a jídlo z fast foodů, v posledních letech prudce vzrostla. Ve Velké Británii a USA tvoří nyní více než polovinu průměrné stravy vysoce zpracované potraviny. Pro některé lidi, zejména mladší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 % vysoce zpracovaných potravin.

Nový výzkum doplňuje rostoucí počet důkazů, které podle odborníků odhalují přílivovou vlnu škod způsobenou přímo takovými potravinami. Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o problematice srdce ukázaly ničivý dopad ultrazpracovaných potravin na kardiovaskulární onemocnění.


První studie, která sledovala 10 tisíc žen po dobu 15 let, zjistila, že u žen s největším zastoupením vysoce zpracovaných potravin ve stravě je o 39 % vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku než u žen s nejnižším podílem. To platilo i poté, co vědci upravili vliv soli, cukru a tuku. Druhá studie, které se zúčastnilo 325 tisíc mužů a žen, ukázala, že ti, kteří jedli většinu zpracovaných potravin, měli o 24 % vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod včetně infarktu, mrtvice a anginy pectoris.

Zvýšení denního příjmu ultrazpracovaných potravin v kalorickém příjmu o 10 % bylo spojeno s 6% zvýšením rizika srdečních onemocnění. Ti, u nichž takové potraviny tvořily méně než 15 % jejich stravy, byli nejméně ohroženi jakýmikoliv srdečními problémy.

Výsledky byly zveřejněny na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti v Amsterdamu, kde byly o studiích informovány tisíce předních světových kardiologů, vědců a výzkumníků. Ultrazpracované potraviny jsou výrobky, které při výrobě prošly několika procesy. Často mají vysoký obsah soli a cukru a mohou obsahovat přídatné látky a konzervanty. Tyto potraviny často obsahují málo vlákniny a chybí v nich živiny, které jsou obsaženy v čerstvých nebo minimálně zpracovaných potravinách, jako je čerstvé ovoce a zelenina, obyčejný jogurt a domácí chléb.

Dřívější studie spojovaly konzumaci vysokého množství ultrazpracovaných potravin s řadou zdravotních problémů včetně obezity, cukrovky 2. typu a rakoviny. „Může se stát, že potraviny, které považujete za zdravé, ve skutečnosti přispívají k tomu, že se u vás objeví vysoký krevní tlak,“ uvedla pro The Guardian výzkumnice Anushriya Pantová, která se podílela na první studii. Více potravin tohoto typu podle výzkumnice jí ženy než muži. Dodala také, že je potřeba dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda je to způsobeno reklamami na ultrazpracované potraviny a nízkotučné potraviny zaměřenými na ženy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze