Budovy přenesené do VR pomohou s nácvikem záchranných prací

Budovy přenesené do VR pomohou s nácvikem záchranných prací
  • Tým z Nagoyaské univerzity v Japonsku pracuje na převedení celých budov do VR za pomoci svého robota
  • Ten snímá objekty laserovými senzory a RGB či panoramatickými 4K kamerami
  • Poté si člověk bude moci nasadit VR headset a pohybovat se ve virtuální verzi interiérů, které třeba postihl požár či zemětřesení

Vývojářům různých VR aplikací a her už nestačí jen váš obývák a nachází stále nové možnosti využití. Několik společností už pracuje na rozšíření snímací plochy z malých obytných místností na větší haly, ale profesor Katashi Nagao z Nagoyaské univerzity v Japonsku chce se svým týmem naskenovat něčeho mnohem většího, a to rovnou celé budovy, ve kterých by následně probíhala různá cvičení krizových situací. Celou přednášku sponzorovanou Microsoftem můžete zhlédnout na YouTube, což rozhodně doporučujeme, jelikož je skutečně zajímavá.

Tým vývojářů v současnosti pracuje na perfektním převedení budov do VR prostředí, ve kterém se budou poté lidé učit, jak se zachovat třeba při povodních, zemětřesení, požáru a podobně. K tvorbě takzvané „Building-scale VR“ využívá speciálního robota vybaveného laserovými senzory, RGB kamerou pro měření hloubky či panoramatickou 4K kamerou. Krom interiérů dokáže ovšem tento robot naskenovat i jednotlivé fyzické objekty prostým kroužením kolem nich.

Robot na skenování interiérů

Díky preciznímu převodu celých budov a objektů v nich tak mohou nositelé VR headsetů nacvičovat postupy pro ty nejhorší situace hezky v bezpečí. V budoucnu je tak možné, že budou třeba i hasiči nacvičovat nejen ve skutečnosti, ale také ve VR. Stačí přijít do „cvičební“ budovy, která je plně naskenovaná, nasadit si headset a už se budou moci procházet všemi místnostmi a patry budovy a zároveň na ně budou ve virtuálním světě všude číhat plameny.

Zdroje: engadget.com, youtube.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze