Rocket Lab chce také recyklovat první stupně raket. Bude je chytat vrtulníkem

Rocket Lab chce také recyklovat první stupně raket. Bude je chytat vrtulníkem
  • V první fázi se nechá raketa spadnout do moře a pak se vyloví
  • V druhé fázi se ji bude snažit zachytit vrtulník s hákem
  • Mělo by se tak stát během příštího roku

Recyklace je velké téma dnešní doby a setkáme se s ní i na místech, kde byste to nečekali. Třeba při dobývání vesmíru. Synchronně přistávající rakety SpaceX patří k nejefektnějším částem tohoto programu a takové počínání inspiruje další společnosti k podobné aktivitě.

Jednou z nich je i společnost Rocket Lab. Její snaha má hned dvě fáze. V té první se nechá první stupeň dopadnout do moře, odkud bude vyzvednut, vyčištěn a znovu poslán na start. Druhá fáze je však o poznání zajímavější a bez nadsázky připomíná scénář k akčnímu filmu. První stupeň se totiž po odhození začne k zemi snášet na padáku, během čehož jej má zachytit vrtulník pomocí velkého háku na podvěsu.

Motivace je jasná. Opětovným použitím se podaří snížit náklady. A zatímco přistávání raket podle Elona Muska je komplikované a nepříliš spolehlivé, čištění od mořské vody zdlouhavé a náročné, tento jednoduchý a šíleně znějící plán by nakonec mohl být tím pravým řešením. A pokud ne, pak to bude alespoň zajímavá podívaná, kterou bychom mohli sledovat už někdy během příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze