Rostlinná strava prospívá srdci

Rostlinná strava prospívá srdci
Fotografie: unsplash.com
  • Vegetariánská a veganská strava snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, které zvyšují riziko infarktu
  • Prospěch rostlinné stravy se rovná zhruba třetinovému účinku každodenního užívání léků
  • Rostlinná strava se skládá z vysokého podílu ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a ořechů, je bohatá na živiny, vlákninu a antioxidanty

Výzkum, který probíhal poslední čtyři desetiletí, ukazuje, že je velice dobré pro zdraví dát rostlinám větší roli v jídelníčku. Vědci z Dánska zjistili, že vegetariánská a veganská strava snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, které zvyšují riziko infarktu. Prospěch rostlinné stravy se rovná zhruba třetinovému účinku každodenního užívání léků. Odborníci však uvedli, že maso a mléčné výrobky mají své vlastní zdravotní výhody a ne všechny bezmasé diety jsou skutečně zdravé.

Vědci shromáždili 30 studií, které probíhaly od roku 1982. Tyto studie sledovaly, jak určitá dieta ovlivňovala zdraví srdce. Celkem se zúčastnilo 2 400 dobrovolníků z celého světa. Výsledky zveřejněné European Heart Journal ukázaly, že vegetariánská a veganská strava snížila hladinu špatného cholesterolu o 10 %. „To odpovídá třetině účinku statinu (pilulky) na snížení cholesterolu, takže je to opravdu podstatné zjištění,“ uvedla pro bbc.com autorka studie profesorka Ruth Frikke-Schmidt.


Rostlinná strava se skládá z vysokého podílu ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a ořechů, je bohatá na živiny, vlákninu a antioxidanty a zároveň má přirozeně nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Tyto složky stravy přispívají ke zlepšení zdraví srdce tím, že snižují záněty, snižují krevní tlak a zlepšují hladinu cholesterolu. Výsledky studie podporují stávající důkazy o tom, že rostlinná strava může hrát významnou roli v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Zařazením většího množství rostlinných potravin do svého jídelníčku mohou lidé snížit riziko onemocnění souvisejících se srdcem a podpořit celkové zdraví srdce.

Kromě toho rostlinná strava přináší i další zdravotní výhody, které se netýkají jen kardiovaskulárního zdraví. Výzkum ukázal, že taková strava je spojena s nižším výskytem obezity, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny. Přispívá také ke zlepšení kontroly hmotnosti a zvýšení příjmu základních vitaminů a minerálních látek. Zařazení rostlinné stravy nemusí nutně znamenat úplné vyloučení živočišných produktů, ale spíše kladení důrazu na rostlinné zdroje jako základní složku jídelníčku.

Rostoucí počet důkazů podporujících přínos rostlinné stravy pro zdraví srdce je v souladu s celosvětovými doporučeními, které upřednostňují rostlinné potraviny ve výživových pravidlech. Vlády, zdravotníci a organizace zabývající se veřejným zdravím podporují zařazení většího množství rostlinných potravin za účelem zlepšení celkového zdravotního stavu a snížení zátěže způsobené chronickými onemocněními.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze