Superpotravina borůvka: jaké jsou její účinky?

Superpotravina borůvka: jaké jsou její účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Borůvky mají vysoký obsah vitamínu C, obsahují vlákninu, železo, vápník a další důležité minerály
  • Mají antioxidační účinky, což neutralizuje volné radikály v těle
  • Jejich konzumace je také vhodná při diabetu či Crohnově chorobě

Ačkoliv na borůvky v lese už v tuto dobu moc nenarazíte, možná patříte mezi ty, kteří si je zamrazí a používají je po celý rok, nebo si je jednoduše koupíte čerstvé v obchodě. Borůvky patří mezi superpotraviny, což je všeobecné označení potravin, které mají vysoký obsah látek, jež přispívají našemu zdraví. Jejich konzumace vám pomůže se snížením krevního tlaku, má antioxidační účinky a pomáhá chránit před rakovinou. Pro co byste je tedy měli do vašeho jídelníčku zařadit?

Je plná vitamínů a minerálních látek

Borůvky obsahují z 86 % vodu a na 100 g mají pouze 67 kcal. Ačkoliv tedy mají nízký obsah kalorií, vitaminů a minerálů mají naopak mnoho. Jsou bohaté na vitamín C, K, provitamin A i B6. Najdeme v nich i vysoký obsah železa, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a sodíku. Na základě jejich složení mají podle medicalnewstoday.com antioxidační účinky a se svým množstvím živin v poměru na kalorie, se borůvky řadí mezi nejlepší druhy ovoce a zeleniny.

Snižuje poškození DNA a chrání kůži

Poškození DNA způsobuje stárnutí a může způsobovat vážná onemocnění. Vysoký obsah antioxidantů v borůvkách neutralizují některé volné radikály v těle, které DNA poškozují. Podle studie popsané v healthline.com se lidem, kteří denně pili směs borůvkové a jablečné šťávy, snížilo poškození DNA způsobené volnými radikály o 20 %. Vysoký obsah vitamínu C přispívá ke zdravé pokožce a pomáhá společně s kolagenem vyhlazovat vrásky a celkově zlepšuje strukturu kůže.

Chrání před srdečními chorobami a pomáhá při cukrovce

V borůvkách nenajdete cholesterol, což je samo o sobě pro srdce prospěšné. Obsah vlákniny navíc pomáhá snižovat celkové množství cholesterolu v krvi a tím pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění. Antokyanin, který dává borůvkám jejich typickou modrou barvu, při pravidelné konzumaci snižuje podle studie provedené na 93 600 ženách, riziko srdečního infarktu až o 32 %.

Vysoký obsah vlákniny v borůvkách je také dobrý pro diabetiky. V případě stravy bohaté na vlákninu, se lidem s diabetem 1. typu lépe udržuje nízká hladina glukózy v krvi a lidem s diabetem 2. typu pomáhá mít lepší hladinu cukru v krvi.

Pozor při průjmech

Konzumace borůvek v čerstvém stavu je vhodná na vyčištění střev a je doporučována i osobám s Crohnovou chorobou, nebo lidem trpícím rakovinou střev či konečníku. Pokud ale máte průjem, jezte borůvky pouze v sušené formě – stačí jich jen několik rozžvýkat v ústech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze