Rover našel na Marsu meteorit

Rover našel na Marsu meteorit
Fotografie: NASA
  • Meteorit o šířce 0,3 metru se skládá ze železa a niklu
  • Curiosity na povrchu Marsu nenašel meteorit poprvé

Roveru Curiosity se při svém cestování po Marsu podařilo najít meteorit. Podle příspěvku na Twiteru dostal pojmenování Kakao. Meteorit skládající se především ze železa a niklu má podle space.com na šířku 0,3 metru. Curiosity však nenašel meteorit poprvé, dříve již na něj dvakrát narazil. Poprvé v červenci 2014, kdy našel meteorit široký dva metry, a podruhé v říjnu 2016, kdy byl meteorit velký asi jako golfový míček.

Curiosity přistál na Marsu v srpnu 2012 do 154 kilometrů širokého kráteru Gale, aby zjistil, jestli se v této oblasti mohl kdysi nacházet mikrobiální život. K tomu mu pomáhá celkem 10 vědeckých přístrojů, 17 kamer, laser a vrtačka pro sběr vzorků. Od září 2014 se Curiosity pohybuje v místě Mount Sharp a od svého přistání na povrchu Marsu už ujel necelých 30 kilometrů.


Předchozí nálezy

V roce 2014 NASA oznámila, že Curiosity našel železitý meteorit pojmenovaný Libanon. Železité meteority nejsou vzácné, ale jsou méně časté než kamenné, které představují i na Zemi nejčastější nálezy. O dva roky později pak rover narazil na další meteorit, který dostal od NASA pojmenování Egg rock. Jednalo se o železo-niklový meteorit, který byl i prozkoumán pomocí laserového spektrometru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze