Rover Pragyan byl uveden do hibernace. Zda lunární noc přežije ale není jasné

Rover Pragyan byl uveden do hibernace. Zda lunární noc přežije ale není jasné
Fotografie: ISRO
  • Rover byl přepnut do režimu spánku 2. září
  • Lander Vikram by měl do hibernace vstoupit dnes odpoledne
  • Pokud elektronika přežije chladnou lunární noc, přístroje by měly začít znovu fungovat kolem 22. září

Mise Chandrayaan 3 přistála na jižním měsíčním pólu 23. srpna a její mise byla naplánována na 1 lunární den, což odpovídá 14 pozemských. Modul Vikram i rover Pragyan totiž fungují na solární panely a ve chvíli, kdy nastane lunární noc, nebudou schopni se dobíjet. Indická kosmická agentura (ISRO) 2. září na X uvedla, že přepnula rover do hibernace ještě před ukončením 14denní mise a doufá, že po ukončení lunární noci, znovu s roverem naváže komunikaci.

O to stejné se pokusí s landerem Vikram, který by měl do hibernace přejít dne odpoledne. Pokud se podaří přístrojům přežít chladnou lunární noc, měly by se znovu probrat kolem 22. září. Přijímače nechala ISRO zapnuté a užitečná zatížená byla vypnuta. Pokus o prodloužení mise není vůbec jednoznačný, protože elektronika není přizpůsobena tomu, aby vydržela tak nízké teploty, které na jižním měsíčním pólu mohou dosahovat i -120 stupňů Celsia.

Lunární noc bude navíc trvat 14 pozemských dní. Pokud elektronika dokáže takové teploty ustát, solární panely začnou opět přístroje nabíjet, jakmile bude k dispozici sluneční svit. „Je to jako přepnout telefon do úsporného režimu, dokud není k dispozici nabíjecí kabel. Nabíjecí kabel pro lander a rover bude svítat na konci lunární noci,“ uvedl vědec ISRO. Podle indianexpress.com se tato situace již jednou povedla, a to před několika lety čínské misi.


V současné době je baterie roveru plně nabitá. Solární panel je orientován tak, aby přijímal světlo při příštím východu slunce očekávaném 22. září 2023. Přijímač je zapnutý,uvedla ISRO na X a vědec agentury dodal, že se pokusí přijímač udržet zapnutý a baterii tak držet v optimální teplotě. Zda se systém probudí bude záviset zejména na tom, zda baterie po celou lunární noc vydrží. Pokud se tak stane, bude moci Vikram i Pragyan dále prozkoumávat jižní měsíční pól a bude tak stále šance najít vodní led.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze