Rover Pragyan vyjel na Měsíční povrch a začíná zkoumat okolí

Rover Pragyan vyjel na Měsíční povrch a začíná zkoumat okolí
Fotografie: unsplash.com
  • Po celou dobu cesty byl uvnitř landeru
  • Fungovat bude na solární panely 14 pozemských dní
  • Během této doby bude prozkoumávat okolí pomocí kamery a přístrojů

Indie včera slavila úspěch – při druhém pokusu se povedlo misi Chandrayaan-3 přistát na měsíčním povrchu a Indie se tak stala teprve čtvrtou zemí, které se to podařilo. Modul Vikram přistál v oblasti jižního měsíčního pólu, kde bude zkoumat povrch Měsíce, jeho atmosféru, ale i hledat vodní led. Uvnitř landeru se nacházel malý rover Pragyan, který byl již vypuštěn na povrch Měsíce. „Rover CH-3 vyjel z landeru a vydal se na měsíční procházku!“ uvedla Indická vesmírná agentura (ISRO) na X (dříve Twitter) s tím, že další aktulazice budou následovat.

Primárním úkolem roveru je podle indiatoday.in provádět v místě přistání vědecké experimenty a odhalit tak historii Měsíce a i to, z čeho se skládá. Celá mise je naplánována na jeden lunární den, což odpovídá 14 pozemským. Poté Vikram i Pragyan ztratí energii a přestanou fungovat. Je to z důvodu, že oba fungují na solární panely a jakmile uplyne lunární den a začne noc, nebude možné solární pole dobíjet.

Na jižním měsíčním pólu se podařilo přistát úplně poprvé. Při dřívějších misích se vesmírné agentury soustředily spíše na oblasti, které nejsou zastíněné. Jižní měsíční pól je ale z části zcela ponořen do tmy a o to složitější bude jeho prozkoumávání. Vybrané místo ale má svůj důvod – a tím je voda. Měsíc je posetý krátery, které jsou dostatečně hluboké na to, aby se v nich nacházel vodní led, který by mohl vydržet právě v této oblasti. Pokud se hypotéza potvrdí, bude to znamenat velký význam pro budoucí mise na Měsíci s posádkou.


Rover je velký jen asi jako mikrovlnná trouba a je navržen tak, aby ujel přibližně 500 metrů. I když je malý – váží pouhých 26 kg – obsahuje kameru, spektrometr a magnetometr. Podle BBC by měl zjistit, jaké minerály jsou na Měsíci přítomny a také zjistit chemické složení půdy. Jak se bude pohybovat po povrchu, bude pořizovat snímky, které bude zasílat zpět na Zemi pro analýzu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze