NASA vyšle na Měsíc tři malé rovery poháněné solárními panely

NASA vyšle na Měsíc tři malé rovery poháněné solárními panely
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Na Měsíci by měly přistát příští rok v přistávacím modulu
  • Pomocí jejich přístrojů budou společně mapovat měsíční povrch ve 3D
  • Aby nedocházelo k jejich přehřátí, budou se automaticky každé půl hodiny vypínat

NASA plánuje příští rok vypustit na Měsíci tři mini rovery, které budou mapovat jeho povrch ve 3D pomocí kamer a radaru pronikajícího do půdy. Podle plánu NASA předpokládá, že rovery odstartují už příští rok, kdy budou vloženy do přistávacího modulu, který je později na Měsíci vypustí. Projekt pojmenovaný Projekt Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration (CADRE) bude mít za úkol demonstrovat, jak mezi sebou dokáží všechny tři rovery autonomně spolupracovat.

Rovery budou vypuštěny v oblasti Reiner Gamma – následně se rozjedou do míst, kde roztáhnou své solární panely pro nabití a dalších přibližně 14 dní budou provádět experimenty, aby otestovaly své schopnosti. „Naším posláním je demonstrovat, že síť mobilních robotů může spolupracovat při plnění úkolu bez lidského zásahu – autonomně. Mohlo by to změnit způsob, jakým budeme v budoucnu provádět průzkum,“ řekl projektový manažer CADRE Subha Comandur.

Rovery jsou oproti Curiosity nebo Perseverance opravdu malé – mají rozměry příručního zavazadla, a přesto dokáží mezi sebou perfektně spolupracovat. Byly navrženy tak, aby dokázaly odolat vysokým teplotám, které u měsíčního rovníku dosahují až 114 stupňů Celsia. Aby se předešlo případnému přehřátí, budou se rovery každé půl hodiny vypínat – přístroje se mezitím ochladí a zároveň se dobije baterie. Po zapnutí se opět spojí pomocí rádiové sítě, aby navzájem nasdílely svůj stav.


Všechny rovery budou obsahovat multistatické radary, které budou pronikat do země. Jezdit budou ve formaci tak, aby každý rover mohl přijímat odraz rádiových signálů od ostatních a tím se podaří vytvořit 3D obraz struktury podpovrchu Měsíce až do 10 metrů. Společně tedy mohou dosáhnout lepších výsledků, než například radar, který je umístěný na roveru Perseverance.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze