Ruská raketa k ISS neodletěla. Jen 21 sekund před startem byl odlet zrušen

Ruská raketa k ISS neodletěla. Jen 21 sekund před startem byl odlet zrušen
Fotografie: pixabay.com
  • Přerušení proběhlo automatickým systémem po zážehu motoru
  • Posádka opustila kapsli a bude čekat na další start
  • Nejdříve znovu odstartují v sobotu 23. března

Dnes odpoledne měla odstartovat tříčlenná posádka k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Sojuz měla vzlétnout z kosmodromu v Bajkonuru a ještě dnes měla přiletět k ISS. Posádku tvořila astronautka NASA Tracey Dyson, kosmonaut Roskosmosu Oleg Novitksi a účastnice kosmických letů Marina Vasilevska z Běloruska. Trojice si ale nakonec na svůj odlet ze Země počká.

Před startem nic nenasvědčovalo tomu, že by se odlet neměl konat. Posádka byla již připravena v kapsli na odlet, když pouhých 21 sekund před startem přišla podle space.com informace, že se start ruší. Odpočítávání bylo zrušeno a další start proběhne nejdříve v sobotu. Důvod, proč byl odpočet ukončen, Roskosmos nezveřejnil.

Podle Roba Naviase, který komentoval živé vysílání pro NASA, byl start přerušen automatickým systémem krátce poté, co došlo k zážehu motoru. Roskosmos následně vyslal inženýry k odpalovací rampě, kteří ověřili bezpečnost rakety a posádka tak mohla opustit kapsli. Přerušení startu u rakety Sojuz je neobvyklé – raketu Roskosmos používá po celou dobu fungování ISS, a i předtím byla využívána pro lety na vesmírnou stanici Mir.


Dnešní start astronautů k vesmírné stanici nebyl jediný. Před 22. hodinou středoevropského času k ní odstartuje i zásobovací kapsle SpaceX CRS-30. Raketa Falcon 9 odstartuje z Cape Canaveral na Floridě a na ISS ponese zásoby pro astronauty, ale i vědecké výzkumy. Dohromady kapsle poveze podle popisu mise téměř třítunový náklad a k ISS dorazí v sobotu 23. března.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze