S opravami ISS pomáhá astronautům rozšířená realita

S opravami ISS pomáhá astronautům rozšířená realita
Fotografie: NASA
  • Astronauté využívají brýle Microsoft HoloLens
  • Mají tak volné ruce pro nástroje

Jedním z problémů pobytu ve vesmíru je, že si obyvatelé tamních stanic nebo lodí musejí zajistit veškeré opravy sami. Na rozdíl od obyvatel Země nemají ten luxus zavolat si opraváře a počkat si než dorazí. Moderní lodi i samotná ISS jsou ale tak složitá zařízení, že jejich opravy vyžadují dlouhý a náročný výcvik a ani tak se astronauté neobjedou bez pomoci z řídícího střediska. NASA proto pracuje na projektu T2 Augmented Reality (T2AR), který v současné době ukazuje, jak mohou astronauti využívat rozšířenou realitu ke kontrole a údržbě vědeckého a osobního vybavení. To má zásadní význam pro udržení funkčnosti lodi i dosažení požadovaných výzkumných cílů.


První aktivita T2AR na palubě ISS využívá brýle Microsoft HoloLens, které nosí astronaut při údržbě běžeckého pásu T2. Tato činnost obvykle zahrnuje dokument PDF, ke kterému se přistupuje prostřednictvím počítačového tabletu. V prostředí s nízkou gravitací však může být obtížné udržet v rukou jak tablet, tak potřebné nástroje.

T2AR

Pomocí systému T2AR mohl astronaut nosit brýle HoloLens AR a zároveň používat obě ruce k držení nástrojů a práci s nimi. Brýle AR poskytly astronautovi pokyny pro provádění údržby a nápovědu krok za krokem, aniž by musel odvracet zrak od prováděného úkolu.

Toto je první využití HoloLens ve vesmíru. Samotná rozšířená realita už si sem našla cestu v roce 2016 v rámci projektu Sidekick.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze